2020'de imece Neler Yaptı?

sosyal inovasyon platformu imece’nin 2020 boyunca hayata geçirdiği projeler, katıldığı etkinlikler bu yazıda!

2020'de imece Neler Yaptı?

Zorlu Holding’in kurucu ortakları arasında yer aldığı sosyal inovasyon platformu imece, 2020’de de çevresel ve ekolojik meselelere yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler tasarladı. imece, geçtiğimiz yıla  damga vuran koşulların da etkisiyle eski normale kıyasla daha sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını destekleme yönündeki çalışmalarıyla ön plana çıktı.

imece impact programı ile, sosyal girişimlerin mümkün olan en fazla pozitif etkiyi ölçeklendirmesi ve finansman açığını kapatması için altı aylık bir etki hızlandırıcısını hayata geçirdi. Gençlerin yaratıcılık kapasitesini kullanarak imeceLAB ile birlikte açık inovasyonu bir öğrenme alanı olarak tanımladı.

“Toplumsal sorunlara nasıl birlikte, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulabiliriz?” sorusunun peşinde 2020 boyunca imece tarafından hayata geçirilen projeleri, bir parçası olduğu etkinlikleri kısaca şöyle derleyebiliriz:

Fintech for Good: 2 Ocak’ta imece ve İngiltere Büyükelçiliği Ankara iş birliğinde hazırlanan ‘Fintech for Good: Financial Inclusion & Fostering the Ecosystems’ raporu yayınlandı. Raporla; finansal kapsayıcılık yaklaşımı ile Türkiye ve Birleşik Krallık ekosistemlerini inceleyerek fırsatları, gelişim alanları ve işbirliği imkanlarını keşfetmek hedeflendi. Rapor, Tasarım-Görsel İletişim Tasarımı-Faaliyet Raporları & Alternatif Mecralar kategorisinde Kristal Elma kazandı.
imeceLAB Akademi: Ocak ve şubat ayında toplumsal, ekolojik, kültürel konularda farkındalığı yüksek, üniversiteli gençlere hikâyeleştirme becerisi kazandırmak ve ilerideki yaşamlarına bu yetkinlikle devam etmelerini sağlamak üzere imeceLAB Akademi Kış Okulu isimli programı hayata geçirildi. Tasarım odaklı düşünme ve doğru kitleden içgörü toplama, içerik üretimi ve editoryal kurgu, medya okuryazarlığı, doğrulama, sosyal medya ve izleyici etkileşimi, mecra satın alma, fotoğraf editörlüğü, iletişim dili, video editi, gif ve sticker üretimi gibi alanlarda eğitimler verildi.

Hack The Crisis Turkey: 27–29 Mart tarihli Hack The Crisis Turkey online hackathon etkinliğinde, 400’e yakın birey ve takım, koronavirüs krizine karşı yenilikçi çözümler üretmek üzere buluştu. Etkinlikte geliştirilen projelerden Co-voucher, Dünya Ekonomik Forumu tarafından etkili inovasyonlardan biri olarak listelendi.

imeceLAB Talks: Evlere kapandığımız dönemde, 19 Mart itibariyle 400 kişiyi aşan, yıl sonu itibariyle 800 kişiye yaklaşan imeceLAB komünitesi için faydalı ve verimli çözümler arandı. ‘Alışkanlıklar’ konulu webinar’ı imeceLAB Talks: 101 izledi.  

imece Dialogues: Mayıs ayında koronavirüsün getirdiği değişim ortamını kapsamlı şekilde ele alan üç ayrı webinar düzenlendi. Bu krizin topluma, şirketlere, girişimlere, eğitime, iklim krizine ve sosyal fayda odaklı kurumlara etkisi işlendi.

VikiMaraton Etkinlikleri: 19 Mayıs itibariyle imeceLAB komünitesindeki gençlerle beraber, Vikipedi Türkçe’ye içerik girilen VikiMaraton etkinlikleri başladı. İlk olarak Vikipedi’nin Sosyal Girişimcilik sayfası imeceLAB gençleriyle birlikte düzenlendi. 15 Kasım tarihli 3. Vikimaraton etkinliğinde ise Vikipedi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları sayfası oluşturuldu.

imeceLAB Sağlıklı Bireyler ve Topluluklar Mesele Süreci: Pandemi ile beraber aciliyeti öne çıkan ‘Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam’ Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nı ele aldık. 21 Mayıs’tan itibaren Türkiye genelinde 20 farklı şehirden liseli ve üniversiteli gençlerle birlikte düzenlenen mesele sürecinde 60'tan fazla mentor ile 158 görüşme gerçekleşti, 115 öğrencinin çözüm fikirlerinin destekçisi oldu.  

imeceLAB Sağlıklı Bireyler ve Topluluklar Mesele Süreci

imeceLAB Slack Komünitesi: Temmuz 2020 itibarıyla imeceLAB Slack kanalı açıldı. Gençlerin küresel amaçlar ve sosyal inovasyon hakkında bilgilendirildiği, iş-staj duyurularını takip ettikleri ve kapasitelerini geliştirirken birbirlerinden öğrendikleri online komünite platformu hayata geçirildi.  

ReWorld Açık İnovasyon Programı: “E-atık sorununa nasıl kapsayıcı, sistematik ve döngüsel çözümler üretiriz?” sorusuna odaklanıldı. Ön kuluçka sürecine toplam 4 ülke, 10 şehir ve 19 üniversiteden 15 takım halinde 46 kişi katıldı; bu soru karşısında yenilikçi, teknolojik ve sürdürülebilir çözüm önerileri geliştirmek için çalıştı. ReWorld programı, kuluçkaya katılmaya hak kazanan 4 takımla 2021 yılında da devam edecek.

imece impact: Bu programla girişimlerin sundukları ürün ve hizmetlerin kime, ne için, ne kadar ve hangi kapsamda olumlu fayda yarattığının görünür ve ölçülebilir olması hedeflendi. Program kapsamında nitelikli eğitim ve döngüsel ekonomi meselelerinde çözümler sunan 7 girişim desteklendi ve büyüme süreçlerindeki ihtiyaçları karşılanarak etkileri hızlandırıldı.

Katıldığımız ve düzenlediğimiz diğer etkinlikler için tıklayın!