2100’de Yazlar 6 Ay Sürebilir

İklim krizi mevsimleri nasıl etkiliyor? Yaz ayları nasıl geçecek? Her şey bu yazıda!

2100’de Yazlar 6 Ay Sürebilir

Sera gazı emisyonları ve küresel sıcaklıkların artması mevsimler üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Uzmanlar şimdiden yazlarımızın yüzde 20 daha uzun olduğunu ve iklim krizi konusunda hiçbir şey yapılmazsa 2100 yılında kuzey yarımkürede yazların altı aya kadar uzayabileceğini söylüyor. Bunun dışında yaz dönemlerinin aynı zamanda sıcak hava dalgaları, yangınlar ve aşırı hava olaylarıyla geçmesi bekleniyor. 

Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan makaleye göre, ortalama kuzey yarımküre yazı 1952 ile 2011 yılları arasında 78 günden 95 güne çıktı, kış ise 76 günden 73 güne düştü. Buna bağlı olarak ilkbahar ve sonbahar da daraldı. 

Araştırmada aynı zamanda bu veriler kullanılarak 2100 yılında mevsimlerin ne durumda olacağının simülasyonu da yapılabildi. Buna göre 2100 yılında ortalama olarak kuzey yarımkürede yazların 166 gün süreceği, kışın ise 31 güne ineceği gözlemleniyor. En büyük değişikliklerin Akdeniz ve Tibet platosunda yaşanacağı öne sürülen araştırmada; bu durumun insan sağlığı, tarım ve çevre üzerindeki etkilerinin ise çok ağır olabileceği dile getiriliyor.