Ülkeler İklim Çöküşüne Çok Yavaş Uyum Sağlıyor

Dünya iklim krizine ne kadar hazırlıklı?

Ülkeler İklim Çöküşüne Çok Yavaş Uyum Sağlıyor

Dünyanın her yerinden milyonlarca insan, kuraklık, sel, sıcak hava dalgaları ve benzeri hava olaylarına karşı son derece hazırlıksız. Hükümetler de iklim çöküşüne karşı insanları koruyacak araçları geliştirmekte zorlanıyor. 

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) Uyum Raporu 2020’de, dünyadaki ülkelerinin %75’nin iklim krizine karşı bir plana gereksinim duyduğu görülürken, çok az ülkenin bu riske karşı bir hazırlık ve yatırım yaptığı ortaya çıktı. Rapora göre, 2020 yılı, kaydedilmiş en sıcak yıl olmasına rağmen, artış gösteren hava olaylarına karşı yıl içinde çok az para harcandı. 

Her yıl, gelir düzeyi düşük olan ülkelere kalkınma yardımı için yaklaşık 30 milyar dolar veriliyor. Ancak bu rakam, fakir ülkelerin iklim kriziyle (bu krizin etkilerinin en yoğun olarak yaşandığı bölgeler bu ülkelerde yer alıyor) mücadele etmesi için gereken rakamın oldukça altında kalıyor. 2021 itibarıyla bu rakam yaklaşık olarak 70 milyar dolar. 2030’a geldiğimizde ise bu rakamın 140 ile 300 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 

BM Genel Sekreteri: ‘’İklim finansmanının bir kısmı sera gazı emisyonuna harcanmalı’’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, iklim finansmanının yarısının uyuma harcanması, geri kalan kısmının ise sera gazı emisyonlarının azaltılması için gerekli çalışmalara gitmesi gerektiğini belirtiyor. Özel şirketler, sera gazı emisyonunun azaltılması için yenilenebilir enerji tesisleri gibi projeler üretiyor fakat bu şirketler, insanların iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olacak erken uyarı sistemleri, fırtına takip sistemleri, sel duvarları gibi projelere girişmiyor. Bu da dünyadaki birçok ülkenin iklim çöküşüne uyum sağlamasını yavaşlatan nedenlerden biri. 

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.