İklim Zirvesi’nden Akılda Kalanlar

Nisan ayında gerçekleşen İklim Zirvesi’nden neler öğrendik?

İklim Zirvesi’nden Akılda Kalanlar

İklim Zirvesi, 22-23 Nisan tarihleri arasında çevrim içi olarak 40 dünya liderinin katılımıyla gerçekleşti. Zirvede, tıp, edebiyat, fizik, kimya ve iktisadi bilim dallarında Nobel Ödülü kazanmış isimler iklim krizi kaynaklı doğanın yok oluşuna dair bir mektup yayımladı. 101 imzanın yer aldığı mektupta, fosil yakıt kullanımının iklim değişikliğinde büyük rol oynadığı vurgulandı.

Sanayi İnkılabı’ndan bu zamana kadar gerçekleşen karbon salımlarının yaklaşık %80’inin fosil yakıtlardan kaynaklandığı belirtilen mektupta,  fosil yakıtların çıkarılması, işlenmesi, ulaştırılması ve yakılması neticesinde hem yerel hem genel coğrafyada büyük bir kirlilik oluştuğu belirtildi. Nobel sahibi bilim insanların çözümü ise netti: ‘’Fosiller yerin altında bırakılmalı.’’

Mektupta özellikle altı çizilen hedefer ise şunlar:

  • Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından çerçevesi çizilen son bilimsel veriler ışığında petrol, gaz ve kömür üretiminin artışının durdurulması.
  • Mevcut petrol, gaz ve kömür üretiminin iklim değişikliğine yol açan ülkelerin sorumluluğu, fosil yakıtlara bağımlılık derecesi ve dönüşüm kapasitesi ile uyumlu olarak adil ve eşitlikçi bir şekilde sona erdirilmesi.
  • Küresel olarak yenilenebilir enerjiye yüzde 100 erişim, bağımlı ekonomilerin fosil yakıtlardan uzaklaşmasının desteklenmesi ve insan ve toplulukların küresel bir adil geçiş ile gelişmesini sağlayacak dönüşümsel bir plana yatırım yapılması.

‘’Doğa ana beklemiyor’’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ‘’Doğa ana beklemiyor. Yeşil bir gezegene ihtiyacımız var fakat gezegen kırmızıya dönüyor.’’ açıklamasını yaparak, son 10 yılın kayıtlara geçen en sıcak 10 yıl olduğunun altını çizdi.

‘’Dünyadaki hiçbir ülke bu sorunu yalnız başına çözemez. Hep beraber harekete geçmeliyiz.’’

Trump döneminde Paris İklim Anlaşması’nden çıkan ABD, şubat ayında başkan Biden ile tekrar anlaşmayı imzalayan ülke olmuştu. Biden, ‘’Dünyadaki hiçbir ülke bu sorunu yalnız başına çözemez. Hep beraber harekete geçmeliyiz. Küresel ısınmayı sınırlandırmak için en önemli on yılın içindeyiz.’’ açıklamasını yaptı.

Zirvede ABD, Kanada, AB, Çin gibi gelişmiş ülkeler sera gazı salımlarını 2030 yılına kadar yüzde 50’yi aşan oranlarda azaltacaklarına dair söz verdiler. Türkiye Cumhuriyeti ise 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarından %21’e varan bir azalmaya gideceğini söyledi.

2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefinin başarılması için küresel birliğe çağrı yapan BM Genel Sekreteri António Guterres, tüm ülkeleri Paris Anlaşması hedeflerine uymak için cesaretlendirdi.

Zorlu Holding olarak, İklim Zirvesi’nin hedeflerini ve dünyanın güncel çevre sorunlarını yakından takip ediyor, yenilenen 2030 Akıllı Hayat stratejimizle; Avrupa Birliği’nin net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı, atık oranını %50’ye kadar azaltmayı, suyun %50’sini geri kazanmayı, sürdürülebilirlik tedarik zincirini %100’e yükseltmeyi amaçlıyoruz!