Nereye Kadar?

Nereye Kadar?

Mirgün Cabas

Birkaç yıl öncesine kadar iklim krizi, küresel ısınma, tükenen kaynaklar, sürdürülebilirlik konularına dikkat çekip bu konuları gündemde tutmaya çalışanlara felaket tellalı, kıyamet habercisi, takıntılı tipler gözüyle bakılırdı.

O sıralarda yaygın bakış açısına göre, bu felaketler çok uzak bir geleceğe dairdi… Bu konuda bizim yapabileceğimiz, pek bir şey yoktu. Çoğunluk bu konulardaki kaygıların haklılığını inkar etmese bile, gündemin alt sıralarına itmeye daha yatkındı.

Ama artık durum değişti. Hem de epey değişti. O sorunlara bağlı felaketlerin çok uzak bir gelecekte yaşanmayacağını kabullenmek zorunda kaldık. Üstelik bu durumu başkalarının değil bizlerin ele alıp değiştirmesi gerektiği de anlaşıldı. Bugün hükümetler kadar -hatta onlardan çok - sivil toplum kuruluşları, gönüllüler, akademisyenler, danışmanlar, uluslararası örgütler, şirketler konunun ucundan tutuyor. Ve bu dinamik ortam çok fazla kavram, model, örgütlenme, işbirliği ve bilgi üretti.

Sürdürülebilirlik, iş yaşamımızda, sosyal ve kültürel çevremizde, siyasi tercihlerimizde hepimizin giderek daha fazla hesaba katması gereken bir kavram halini aldı. Buna göre konumlanmamız, kararlar alırken başka pek çok kriterle birlikte bunu da hesaba katmamız gerekiyor.

Pek çok kişi sürdürülebilirliği doğal kaynakların kullanımıyla ilgili bir mesele olarak algılıyor. Oysa bu kavramın içinde iklim krizinden cinsiyet eşitliğine, toplumsal görünürlükten doğal kaynakların kullanımına kadar pek çok alt başlık var. Zaten hepimizin hayatlarına bu kadar dokunması da bu yüzden. Ve bu alanların her birinde, takibi herkes için kolay olmayan birikimler gerçekleşti. Modeller, kavramlar, veriler, politikalar, jargonlar, kendimizi uyarlamamız gereken hassasiyet alanları…

Herkesin işine yarayacağını umduğumuz bir güncelleme için tüm bu birikimi bir podcast serisine taşıdık.

Zorlu Grubu’nun Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Nereye Kadar başlığı ile hazırladığımız 9 bölümlük podcast serisinde sürdürülebilirlikle doğrudan ya da dolaylı ilgili konuların uzmanlarıyla mikrofon başında buluştum.

Kurumlara sürdürülebilirlik danışmanlığı veren s360 kurucu ortağı ve CEO’su Kerem Okumuş’la sürdürülebilik ve etki,
Araştırmacı ve yazar Bekir Ağırdır ve İklim Haber Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru ile iklim okur yazarlığı,
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Akgün İlhan’la su yönetimi,
Goodtrust.org Kurucusu ve Kışkırtıcısı Dr. Uygar Özesmi ve iklim aktivisti Selin Gören’le yeşil ekonomi,
Eşitlik Uzamnı Ebru Nihan Celkan ve Dr. Duygu Salman Öztürk ile eşitsizliklerin azaltılması,
Doğa Koruma Merkezi Başkanı Dr.Uğur Zeydanlı ile biyolojik çeşitlilik,
Adım Adım & Açık Açık Kurucu Üyesi Prof.Dr. Itır Erhart ile radikal işbirlikleri,
Hikaye Anlatıcı Barış Özcan’la dijital dönüşüm,
Tiko Kurucu ve CEO’su Sina Afra ile girişimcilik ekosistemi konuştuk.

Gezegenin ve insanlığın geleceğine dair konuşurken yola çıkış noktalarımız hep krizler, sorunlar, yaklaşan veya yaşadığımız felaketler, derin eşitsizlikler oldu ama her bölüm insanlığın bu sorunları aşmak için gösterdiği çabaları, bu konularda kontrolü ele geçiren bilinci, yaratıcılıkları ve adanmışlıkları göstermek için de vesile oldu.

Doğrusu bu podcast serisine hazırlanırken de, uzmanlarla konuşurken de bugüne kadar ıskaladığım, yetişemediğim, farkında olmadığım pek çok yeni şeyi öğrendim, açıklarımı kapattım.

Dinleyenlerin de bu kayıtlardan aynı şekilde yararlanacağını umuyorum.

Nereye Kadar podcast serisini buradan dinleyebilirsiniz.