Birlikteysek Bir Geleceğimiz Var: Bizden Hikayeler

Daha yaşanabilir bir dünya için Zorlu Grubu olarak çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı sürekli olarak iyileştirmek için neler yapıyoruz? Öğrenmek için tıklayın.

Birlikteysek Bir Geleceğimiz Var: Bizden Hikayeler
Dünya, belki de tarihinde hiç olmadığı kadar hızla değişiyor. Gezegenimizi değişimin getirdiği olumsuz etkilerden korumak için hepimize görev düşüyor. Zorlu Grubu olarak, iklim krizi ve döngüsel ekonomi alanlarında yenileyici iş modellerine yönelerek ekosistemi dönüştürüp, daha yaşanabilir bir dünya hayalimize ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı sürekli olarak iyileştirmeye odaklanıyoruz.
Faaliyetlerimizi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) rehber alan Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejimizle, “sorumlu yatırım holdingi” yaklaşımımızla yürütüyoruz. Eşit, kapsayıcı, adil ve daha akıllı bir gelecek için insan odaklı ekosistemler kurguluyoruz. Paydaş önceliklerini gözetiyor, çalışan memnuniyeti, işin geleceği, kapsayıcı değer zinciri ve toplumsal yatırım alanlarında ortak değer yaratıyoruz. Amacımız, toplumun ihtiyaçlarına doğayla uyum içinde sürdürülebilir sistemlerle yanıt vermek.
“Bugün attığımız her adım, daha iyi bir dünya için” mottosuyla yola çıktığımız Akıllı Hayat 2030 hedeflerimiz kapsamında, sürdürülebilirlik merkezindeki projelerimizi bir video serisi haline getiriyoruz.. İlk kez 2020 yılında hayata geçirdiğimiz ve “Bizden Hikayeler” adıyla bu sene 3. serisini paylaştığımız bu hikâyeler, kurum olarak sürdürülebilirlik yolculuğumuzun kilometre taşları olarak gördüğümüz, yenileyici iş modelleri ve insan odaklı ekosistemlerimizin bir parçası. Daha iyi bir gelecek hayaliyle değer yaratıyor ve sürdürülebilir iş modellerinde de öncü olmaya devam ediyoruz.  

Mikrofiber Parçacıkları Filtreleme Özelliğine Sahip Vestel Çamaşır Makinesi Projesi

Sürdürülebilirlik çalışmalarının önemli noktalarından biri de plastik kirliliğinin önüne geçmek. Vestel olarak hayata geçirdiğimiz Mikrofiber Parçacıkları Filtreleme Özelliğine Sahip Vestel Çamaşır Makinesi Projesi, bu anlamda öne çıkan önemli projelerden biri. Mikroplastik kirliliğinin %35 gibi büyük bir bölümü sadece çamaşır makinesi yıkamalarından kaynaklanıyor. Mikrofiber Parçacıkları Filtreleme Özelliğine Sahip Vestel Çamaşır Makinesi Projesi’nde filtreleme ünitesi çamaşır makinesi kapağına entegre olacak şekilde tasarlandı. Böylece yıkama ve durulama adımlarında kullanılan suyun tahliye edilmeden önce filtreleme ünitesinden geçirilerek fiber parçacıkların doğaya gönderilmesi engelleniyor. Geri dönüştürülmüş plastik malzemeden yapılan filtreleme ünitesinin temizlenerek makinenin kullanım ömrü boyunca tekrar tekrar kullanılabilmesi, atık plastik miktarını azaltarak sürdürülebilir bir yaklaşımı destekliyor.

GECO Projesi

Jeotermal enerji, iklim kriziyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynağı olarak önemli bir rol oynuyor, buharı ile elektrik üretilebilirken akışkanın tamamı ısıtma ve soğutma için de kullanılabiliyor.  Ancak önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal akışkanın yer yüzüne çıkarılması sırasında da içerisinde sera gazı emisyonlarının da bulunduğu gazlar açığa çıkabiliyor. Açığa çıkan gazların yer altına geri gönderilememesi, sera gazı salımlarını artırmasının yanında rezervuar içerisinde basınçların düşmesine de neden olarak, santral verimliliğinin düşmesine ve genel elektrik üretiminin azalmasına sebep oluyor. Zorlu Enerji olarak, yakın gelecekte oluşacak karbon piyasalarında etkin rol oynamamız adına önemli olduğuna inandığımız GECO Projesi ile pilot aşamasında kurduğumuz jeotermal tesisindeki karbon emisyonunu büyük ölçüde azaltıyoruz. Türkiye’de alanında bir ilk olan ve başarıyla sonuçlanan GECO Projemizin Paris Anlaşması ve Net Sıfır hedefleri için gerekli olan yeşil dönüşüm için sektöründe önemli bir rol model olacağını düşünüyoruz.

Perde Arıtma Tesisi Atık Suyun Geri Kazanımı Projesi

Dünyamızın 2/3’ ü su ile kaplı olmasına karşın ulaşabildiğimiz temiz su miktarı dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile az. Su kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından suyu korumak, kullanımını iyileştirmek ve kaynakları yönetmek için Sürdürülebilir Su Ağı Planı çerçevesinde suyun korunmasına ve adil bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olan en son teknolojiler ve etkili stratejiler hakkında çalışmalar yapılıyor. Su kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından tasarruf önlemleri almak çok önemli. Zorlu Holding olarak, Grup şirketlerimizden Zorlu Tekstil’de Sürdürülebilir Su Yönetimi için önemli bir proje olan Perde Arıtma Tesisi; Atık Suyun Geri Kazanımı Projesi'ni hayata geçirdik. Proje kapsamında kum filtre ve aktif karbon uygulamalarıyla atık deşarj suyunun ilave bir arıtım prosesinden daha geçirilmesi sonucu tekrar değerlendirilebilir su elde ettik. Böylece daha az doğal kaynak tüketip atık suyu tesis içerisinde simbiyoz ederek farklı bir prosesin su ihtiyacını giderdik. Tamamen kendi ekibimizle ve şirket içi kaynaklarla gerçekleştirdiğimiz bu proje ile kaynak verimliliğini ön planda tutarak, yüksek yatırım maliyeti yaratmadan atık suyun geri dönüşümüne katkı sağlıyoruz.

Düşük Tenörlü Lateritik Nikel-Kobalt Cevherinin Manyetik Separasyon ile Ekonomik Olarak İşlenebilir Hâle Getirilmesi Projesi

Düşük Tenörlü Lateritik Nikel-Kobalt Cevherinin Manyetik Separasyon ile Ekonomik Olarak İşlenebilir Hâle Getirilmesi Projesi, Akıllı Hayat 2030 stratejimiz doğrultusunda sıfır emisyon hedefimize doğru atılan somut bir adım olarak öne çıkıyor. Nikel ve kobalt madenciliği küresel trendler açısından önemli bir konumda bulunuyor. Türkiye'de ve Kuzey Yarım Küre'de tek olan Meta Nikel’in Gördes Nikel Kobalt İşletmesi, paslanmaz çelik ve batarya sektörleri gibi alanlarda kullanılan ara ürünler üretiyor. Tesiste yürütülen Düşük Tenörlü Lateritik Nikel-Kobalt Cevherinin Manyetik Separasyon ile Ekonomik Olarak İşlenebilir Hâle Getirilmesi Projesi, verimli ve sürdürülebilir madencilik çalışmalarına katkıda bulunuyor. Proje, düşük tenörlü cevherlerin ekonomik olarak işlenebilir hale getirilmesi ve sülfürik asit tüketiminin azaltılması gibi faydalar sağlarken üretim artışı ve atık yönetimi gibi alanlarda da iyileşmeler gerçekleştiriyor. Proses kurgusu tamamen Meta Nikel Kobalt Madencilik teknik ekibine ait olan lateritik nikel kobalt cevherlerinin zenginleştirilmesi aşamasında Manyetik Separasyon Prosesi dünya çapında ilk kez Meta Nikel Kobalt Madencilik teknik ekibi tarafından uygulandı. Proje ile sektörel anlamda dünya çapında en düşük nikel ve kobalt içerikli cevherin ekonomik olarak işlenmesini mümkün kılarak, sürdürülebilir ve ekonomik bir üretim yapılmasının temeli atıldı.

Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı sürdürülebilirlik festivali: Eco Love Fest

Zorlu Gayrimenkul olarak, Akıllı Hayat 2030 stratejimiz çerçevesinde iyi yaşam tutkunları ve sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde değişim yaratanları bir araya getirmek ve farkındalık oluşturmak için Eco Love Fest Projesi’ni hayata geçirdik. Sürdürülebilirliğe dikkat çekmek hedefiyle kurgulanmış, her aşamasında sürdürülebilirlik yaklaşımının benimsendiği kapsamlı bir etkinlik olan Eco Love Fest’te daha verimli su ve enerji tüketimi sağlayan akıllı sistemleri tanıtıyor, toplumsal farkındalık yaratan etkinliklere yer veriyoruz. Eco Love Fest aynı zamanda Türkiye’deki alışveriş merkezleri içerisinde hayata geçirilen ilk ve en kapsamlı sürdürülebilirlik festivali olma özelliğini de taşıyor. Festival kapsamında sürdürülebilir pazar, alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katıldığı sürdürülebilirlik söyleşileri, çocuklar ve yetişkinler için ekolojik atölyeler ve müzik performansları yer alıyor.
 
Kıvılcımlar Hareketi

 “Aklınla, kalbinle geleceğe kıvılcım ol” mottomuzla 2018 yılında çalışma arkadaşlarımızın yetkinlik ve potansiyellerini toplumsal faydaya dönüştürme hayata geçirdiğimiz kurumsal gönüllülük programımız Kıvılcımlar Hareketi’yle daha iyi ve yaşanabilir bir dünya için iyiliği çoğaltmak üzere projeler hayata geçiriyoruz. 3100’den fazla gönüllümüzle, toplumsal sorunların çözümüne ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak için, eşitsizliklerin giderilmesi ve çevre olarak belirlediğimiz odak alanlarımız doğrultusunda gönüllülük çalışmaları yapıyoruz. Projelerimizi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütüyoruz.. Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilen 100’den fazla gönüllülük projesi ile 16.200 gönüllülük saatine ulaştık. Sayıları sürekli artan gönüllülerimizle yaktığımız bu kıvılcımı büyütmek için çalışıyoruz.