GECO Projesi Jeotermal Sektöründe Yeşil Dönüşüme Öncülük Ediyor

Zorlu Enerji, GECO Projesi ile jeotermal sektöründe yeşil dönüşüme nasıl öncülük ediyor? Öğrenmek için tıklayın.

GECO Projesi Jeotermal Sektöründe Yeşil Dönüşüme Öncülük Ediyor
Bilimsel araştırmalar, iklim değişikliğinin gerçek ve acil bir sorun olduğunu gösteriyor. Üstelik hiçbir önlem almazsak işler daha da kötüye gidecek. Örneğin, şu anda ürettiğimiz ile aynı hızda sera gazı üretmeye devam edersek yüzyılın sonuna kadar çok daha yüksek derecede sıcaklıklarla ve beraberinde gelecek olası pek çok sorunla karşı karşıya kalacağız.
Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların yanması, endüstriyel süreçler, araç egzozları ve ormanların yok olması gibi insan kaynaklı sebepler de karbon emisyonu oluşmasına neden oluyor. Bu emisyonlar atmosferde karbondioksitin ve diğer sera gazlarının birikimine yol açıyor. İklim kriziyle mücadelede adını sıkça duyduğumuz “Net Sıfır” kavramı işte burada devreye giriyor. Net Sıfır, sera gazı salınımını yeryüzü tarafından doğal olarak emilen sera gazı miktarıyla eşitlemeyi ifade ediyor.
Zorlu Enerji olarak enerji sektöründe Paris Anlaşması ve Net Sıfır hedefleri için gerekli olan yeşil dönüşüme karbon yakalama, kullanım ve depolama alanlarında örnek olacak    GECO (Geothermal Emission Control/ Jeotermal Emisyon Kontrol) Projesi’ni hayata geçirdik.

Yenilenebilir Enerji Kaynağı: Jeotermal

GECO Projesi’nin ana fikrini daha iyi anlayabilmek için, iklim kriziyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynağı olarak önemli bir rol oynayan jeotermal enerji kavramına da yakından bakalım.
Jeotermal enerji, magmanın etkisi ile ısınan, yer altından çıkarılan sıcak bir akışkana, diğer bir deyişle yerkürenin kendi ısı enerjisine verilen isim. Bu enerjinin buharı ile elektrik üretilebiliyor, ayrıca bu akışkan ısıtma ve soğutma için de kullanılabiliyor.
Ancak önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal akışkanın yer yüzüne çıkarılması sırasında da bazı gazlar açığa çıkabiliyor. Gazların yer altına geri gönderilememesi ise verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından sorunlara sebep olabiliyor. Yeraltına geri gönderilemeyen sera gazları rezervuar basınçlarını düşürüyor, bu da santral verimliliğinin ve elektrik üretiminin azalmasına neden oluyor.

GECO Projesi ile karbon emisyonunu büyük ölçüde azaltmayı hedefliyoruz
 
Bu projede, Zorlu Enerji olarak jeotermal alanındaki 15 yıllık tecrübemiz ile işletmecisi olduğumuz 4 jeotermal enerji santralindeki sorunları tanımladık ve olası çözümler için nasıl bir yol haritası oluşturduk.  GECO Projesi’ni, İzlandalı paydaşımız CarbFix ile işbirliği içerisinde 2018 yılında hayata geçirdik. GECO Projesi’nde yoğuşturulamayan gazların, jeotermal akışkan içerisinde çözdürülüp tekrar rezervuara iletilmesi fikrinden yola çıktık ve Avrupa Birliği Ufuk2020 Çağrısı kapsamında çalışmalarımızı hızlandırdık.
 
GECO Projesi kapsamında farklı konularda deneyim ve yeteneklere sahip pek çok firma ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz. İzlandalı ortağımız Carbfix’in yanı sıra Fransa Ulusal Araştırma Kurumu, İtalya Floransa Üniversitesi, Almanya Fraunhofer Enstitüsü, İspanya CIRCE (Enerji Kaynakları ve Tüketimi Araştırma Merkezi) gibi pek çok ülkeden katılımcının olduğu bu projede ODTÜ ile birlikte, Türkiye’den temsilciliği üstlendik.
Zorlu Enerji olarak projede uygulama yapılması planlanan 4 sahadan birine ev sahipliği yaptık. Projenin kurulumu ve devreye alınmasının ardından sistemi 6 ay boyunca çalıştırdık. Çalışmalarımız süresince sürekli olarak sıcaklık, basınç ve akış parametreleri ölçerek, verileri ODTÜ ekibi ile paylaştık. GECO Projesi sayesinde yaklaşık 1000 ton karbondioksiti depolama amacıyla yer altına geri bastık. Bu da tam 186 kişinin yıllık karbon emisyonunun atmosfere salımının önlenmesi anlamına geliyor.
GECO Projesi’ndeki çalışmalarımız neticesinde çökelti oluşumunu engelleyerek kuyu akışını artırdık. Yine proje çerçevesinde karbondioksit enjeksiyonunun asidik özelliği ile inhibitör kullanımının azalmasını hedefliyoruz. Santral kurulumu esnasında seçilecek boru çaplarının küçültülmesi ile yatırım maliyetlerinin de azalacağını öngörüyoruz. Projenin pilot aşamasından sonra tam ölçekli hale geçişi için fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Zorlu Enerji, yeşil dönüşüm için sektörde rol model olmayı hedefliyor

Türkiye’de alanında bir ilk olan ve başarıyla sonuçlanan GECO Projemizin Paris Anlaşması ve Net Sıfır hedefleri için gerekli olan yeşil dönüşüm için sektöründe önemli bir rol model olacağını düşünüyoruz.
Önümüzdeki yıllarda karbon emisyon azaltımı sadece çevresel değil aynı zamanda da finansal bir zorunluluk haline gelecek. Zorlu Enerji olarak, bu başlıkları mercek altına alarak yakın gelecekte oluşacak karbon piyasalarında etkin rol oynamayı hedefliyoruz.
GECO Projesi ile, Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda net sıfır emisyon hedefimize, jeotermal enerjinin daha yeşil olmasını sağlaması yönüyle SKA 7 - Erişilebilir ve Temiz Enerji, Karbon Yakalama, Kullanım ve Depolama amaçları yönüyle de SKA 13 - İklim Eylemi maddesine katkı sağlıyoruz. Bunların yanı sıra kaynakların verimli kullanılması ve yenilikçi yaklaşımlar açısından projeyle, SKA 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı ve SKA 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim amaçlarına ilişkin olarak da olumlu etki yaratıyoruz.