imece impact Girişimleri Dünya İçin Fark Yaratıyor

imece impact’in etki hızlandırıcı programında destek verdiği girişimler hangileri? Nasıl bir fark yaratıyorlar?

imece impact Girişimleri Dünya İçin Fark Yaratıyor

‘Toplumsal, ekolojik, kültürel meselelere kapsayıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler’ mottosuyla yola çıkan ve Zorlu Holding’in kurucu ortakları arasında yer aldığı sosyal inovasyon platformu imece, daha iyi bir gelecek için çalışmaya devam ediyor. Büyüme aşamasındaki girişimlerin yarattığı sosyal etkiyi görünür kılmak üzere başlattığı ‘imece impact’ etki hızlandırıcı programıyla toplumsal ve ekolojik fayda üreten girişimlere destek veriyor. Böylece etki yatırımcılığının gelişimine ve sosyal faydanın ölçülerek artmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Bu hedefi geniş kitlelerle paylaşmak isteyen imece, sürdürülebilir kalkınma için belirlenen 17 Küresel Amaç arasında yer alan Nitelikli Eğitim (Amaç 4), Sorumlu Üretim ve Tüketim (Amaç 12) alanlarında faaliyet gösteren ileri aşama 7 girişime etki hızlandırıcı programı sundu. Gelin bu girişimler hangileri, dünya ve gelecek için hangi çözümleri sunuyorlar, sürdürülebilirliğe nasıl katkı sağlıyorlar, yakından bakalım…

Zeytinin Baharat Formu: AnadOlive

Sıfır atık prensibini benimseyen, döngüsel ekonomiyi teşvik eden bir girişim olan AnadOlive, zeytin ve zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan yan ürünleri yepyeni biçimlerde sofralara kazandırıyor. Zeytin tozu, zeytin çekirdeği, doğal özler ve diyet lifi gibi gıda endüstrisinde değerlendirilebilecek yeni ürünler üretiyor. Ayrıca, zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerde oluşan kirliliğin önüne geçiyor, zeytinyağı fabrikalarının ürettiği atıkları azaltıyor ve çevreyi koruyor. Verilerle konuşalım mı? AnadOlive, yeşil teknoloji yöntemleriyle iki yılda tam 180 ton su ve 1,5 futbol sahası kadar toprağın temiz kalmasını sağladı.

AnadOlive’in etki raporunu okumak için tıklayın!

Ketene Yeni Değer: BPREG

Çevre dostu üretim ve döngüsel ekonomi politikalarıyla iş modelini kuran BPREG, sürdürülebilir endüstriyel malzemeler tasarlıyor. Ulaşım ve elektronik başta olmak üzere pek çok sektör için yüksek mekanik performansa sahip, çevreye etkisi düşük, doğal elyaf takviyeli ileri kompozit ürünler üretiyor. BPREG kullandığı üretim tekniğiyle karbon emisyonunu azaltarak çevreyi koruyor. Ayrıca sahip olduğu yüksek teknoloji ve inovatif üretim anlayışıyla da öne çıkıyor.

BPREG’in etki raporunu okumak için tıklayın!

Atık Lastiklere Çözüm: Laska

Yenilikçi, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla hareket eden Laska, ömrünü tamamlamış lastikleri ileri dönüştüren ve katma değeri yüksek hammaddeler olarak onları ekonomiye geri kazandıran bir yüksek teknoloji şirketi. Laska, atık lastiklerden yenilenebilir yakıt ve karbon siyahı olmak üzere iki ayrı hammadde elde ediyor. Bir yandan yerel yönetimlere atık yönetimi konusunda destek olurken diğer bir taraftan temiz ürünleriyle müşterilerinin karbon ayak izini küçültüyor.

Laska’nın etki raporunu okumak için tıklayın!

Oyunla Kodlama Öğrenmek: Kodris

Teknoloji okuryazarı bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen Kodris, 7-16 yaş arasındaki çocuklara kodlamayı öğretmek amacıyla oluşturulmuş online eğitim platformu. Oyun temelli bir platformda algoritma kurmayı ve kurulan algoritmayı kodlamayı öğretirken, analitik düşünceyi ve en kısa yoldan problem çözme yeteneğini de geliştiriyor. İlköğretim ve ortaöğretim kademesinde gereksinim duyulan bilişimsel düşünme becerilerini artırarak, ileri düzeyde bilgisayar becerisi için temel oluşturuyor. Kodris ayrıca kodlama eğitiminin Türkiye'nin farklı bölgelerine ulaşmasını sağlamakla kalmayıp, kız çocukları ve kadınlar için de erişilebilir olmasına önem veriyor.

Kodris’in etki raporunu okumak için tıklayın!

Bilgisayarsız Kodlama Oyunu: Tospaa

Bilgisayar teknolojilerine ihtiyaç olmadan kodlama öğrenmeyi mümkün kılmak için yola çıkan sosyal girişim Tospaa, geliştirdiği kutu oyunuyla, ekransız bir şekilde kodlama öğretirken, eğitimdeki eşitsizliklerin önüne geçiyor. Bilgisayara erişimi olmayan yüzlerce devlet okulunda kodlama öğrenimini mümkün kılan girişim, 5-12 yaş arası çocukların algoritmik düşünme ve iletişim becerilerini geliştiriyor. Ayrıca öğrencilerin eğitimini desteklemek amacıyla ücretsiz eğitim materyalleri sunuyor, uygun fiyatlı ve erişilebilir malzemeler üretiyor.

Tospaa’nın etki raporunu okumak için tıklayın!

Harçlığın Dijital Hali: Manibux

Finansal okuryazarlık becerilerini genç yaşta kazandırmak fikrinden yola çıkan Manibux, çocuklarda para yönetimi ve tasarruf bilinci oluşturmayı amaçlayan bir dijital harçlık uygulaması. 8-18 yaş arası çocuklara ve gençlere özel bir harçlık kartı olan Manibux, çocuklara ailelerinin kontrolünde gerçek hayat dersleriyle finansal sorumluluk kazandırmayı hedefleyerek davranış temelli sosyal etki yaratmayı amaçlıyor. Ayrıca ebeveyn uygulamasıyla, anne ve babaların çocuklarına 7/24 anında ve güvenli bir şekilde para gönderebilmelerini sağlıyor, ebeveynler gerçek zamanlı bildirimle takip ve kontrol yapabiliyor.

Manibux’ın etki raporunu okumak için tıklayın!

E-spor'a Profesyonel Yaklaşım: The Academy’s

Dünyanın ilk e-spor eğitim merkezi olma özelliğini taşıyan The Academy’s, bireylere ve kurumlara e-spor alanında eğitimler veriyor, böylece mesleki gelişim alanı ve alternatif kariyer olanağı sağlıyor. Ayrıca e-spor ekseninde turnuva, canlı yayın, sosyal medya ve veri toplama gibi sektörün ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyor. Girişim, e-spor dünyasında kendine yeten ve ölçeklenebilir bir sistem yaratmak, istihdamı artırmak ve cinsiyet ayrımını azaltmak misyonuyla hareket ediyor. The Academy’s’in en önemli katkılarından biri de e-spor endüstrisine dahil olan kadınların sayısını artırması…

The Academy’s’in etki raporunu okumak için tıklayın!