imece impact’in Destek Vereceği 7 Girişim Belirlendi
imece impact, toplumsal ve ekolojik fayda üreten girişimleri desteklemeye devam ediyor!
Zorlu Holding olarak, kurucu ortakları arasında yer aldığımız sosyal inovasyon platformu imece, büyüme aşamasındaki girişimlerin etkisini görünür kılmak üzere için başlattığı ‘imece impact’ etki hızlandırıcı programı ile toplumsal ve ekolojik fayda üreten girişimlere destek veriyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) desteklediği Business Call to Action bilgi danışmanlığı, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) stratejik partnerliği ve Startup Wise Guys yatırım partnerliği ile gerçekleşen imece impact, bu yıl destek vereceği yedi girişimi belirledi.
İlk döneminde imece impact’in “Nitelikli Eğitim” ve “Döngüsel Ekonomi” alanlarında yaptığı çağrıya Türkiye’nin 13 şehrinden 90 başvuru geldi. 28’i döngüsel ekonomi, 27’si nitelikli eğitim, 16’sı sanayi, yenilikçilik ve altyapı, 11’i toplumsal cinsiyet eşitliği ve 8’i sağlık ve kaliteli yaşam amacına odaklanan başvurular arasından yapılan değerlendirme sonucunda yedi girişim destek almaya hak kazandı. Bu girişimler şöyle sıralandı:
Hepsinin ortak hedefi daha iyi bir gelecek!
AnadOlive (Döngüsel Ekonomi)
Sıfır atık felsefesiyle hareket eden AnadOlive, zeytin sektörünün en büyük problemlerinden olan proses atıklarına çözüm getiriyor. Yağı alındıktan sonra kurutulan, yapısı ve doğallığı bozulmadan konsantre hale getirilen zeytini, ‘Toz Zeytin’ formunda, baharat olarak sunuyor.
B-PREG Natural Fiber Composites (Döngüsel Ekonomi)
Cam, karbon gibi sentetik malzemelerden üretilen kompozitlere alternatif sunan B-PREG, bu amaçla keten ve kenevir gibi lif bitkilerinden hafif, yüksek mekanik performansa sahip, çevreye etkisi düşük ileri kompozit malzemeler geliştiriyor.
Kodris (Nitelikli Eğitim)
7-16 yaş grubu çocuklara kodlama öğretmeyi amaçlayan Kodris, bu yaş grubunda eleştirel düşünme, algoritma kurma becerileri ve yaratıcılığı artırırken, kodlamaya yeni başlayanlar için en çok tercih edilen programlama dili Python’u öğretiyor.
Laska (Döngüsel Ekonomi)
İş modelini, çevre dostu üretim ve döngüsel ekonomi politikalarıyla kuran Laska, sahip olduğu patentli teknolojisiyle atık lastiklerin ileri dönüşümünü yapıyor. Atık lastiklerden biyoyakıt ve karbon siyahı gibi katma değeri yüksek ve temiz ürünler elde ediyor.
Manibux (Nitelikli Eğitim)
Finansal okuryazarlık becerisi kazandıran Manibux, 8-18 yaş grubu çocuklara ve ailelerine harçlık yönetimi için ön-ödemeli kart ve bunun takibi için bir uygulama sunuyor. Harçlık verme ve harçlığını güvenli harcama ya da biriktirebilmeyle ilgili sorunlara çözüm sağlıyor.
The Academys (Nitelikli Eğitim)
E-spor eğitimleri veren The Academys, oyun sektörüne yön verecek ve değer katacak kalifiye insanlar yetiştirmeyi hedefliyor. Spikerlik eğitimi, içerik üreticileri yetiştirilmesi, marka değerleri oluşturulması ve yükseltilmesi, prodüksiyon ve reji üzerine çalışmalar yürütüyor.
Tospaa (Nitelikli Eğitim)
Kodlama eğitiminin yaygınlaşmasına odaklanan Tospaa, kodlama mantığının kavranmasına yönelik somut materyal eksikliğini gideriyor. Başta bilgisayar sınıfı olmayan okullar olmak üzere öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin kullanımı için kutu oyunu gibi araçlar tasarlıyor.
‘imece impact önemli misyon üstleniyor’
Programla ilgili görüşlerini dile getiren imece Direktörü Mustafa Özer, “imece impact etki hızlandırıcısı programıyla Türkiye'de sosyal etki üreten girişimlerin etkilerini daha görünür kılarak, müşteri, özel sektör partnerleri ve etki yatırımcıları tarafından daha anlaşılır olmasını ve girişimlerin sosyal etkilerini ölçeklendirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğlu ise, şu ifadeleri kullandı; “Zorlu Holding olarak sosyal meselelerin çözümü için, kaynakların toplumsal etkisi yüksek olan alanlara yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dünya olarak zamanımız giderek daralıyor. Üstelik iklim krizinin yanı sıra, bu yıl yaşadığımız pandemi bize daha da hızlanmamız gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle sosyal girişimcilerin yaratacakları etkiyi çok daha hızlı göstermelerini sağlayacak yöntemleri geliştirmeliyiz. Bu açıdan imece impact programının, bu tarihi süreçte önemli bir misyon üstlendiğini düşünüyoruz.”