Döngüsel Ekonomi: Korteks, PLASTICE Projesiyle Horizon Programı’na Kabul Edildi
Korteks’in PLASTICE projesi neyi amaçlıyor? Döngüsel ekonomi açısından neden bu kadar önemli?
Türkiye’nin ve dünyanın en büyük iplik üreticilerinden biri olan Korteks, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi alanlarında rol model olmaya devam ediyor. Akıllı tekstil üretimini her geçen gün bir adım ileri taşıyan Korteks bu kez de PLASTICE Projesi ile Avrupa Horizon (Ufuk Avrupa) Programına kabul edildi. Bu, Korteks’in ilk Horizon projesi oldu. Peki PLASTICE tam olarak nasıl bir fark yaratıyor?
PLASTICE öncelikle ayrıştırılması çok zor olan kompleks yapıdaki tekstil ve plastik atıkların çevre dostu, inovatif, verimli yöntemlerle geri dönüştürülmesini hedefliyor. Süreçte baştan sona akıllı teknolojiler kullanılıyor. Bu yolla elde edilen hammaddelerden düşük karbon ayak izine sahip nihai ürünler imal edilerek döngüsel ekonomiye katkı sunmak amaçlanıyor. Biraz daha teknik bilgi verirsek:
-
Öncelikle tekstil atığı olarak ‘pamuk’ ve ‘PET’ karışımlı ürünler toplanıp ayrıştırılıyor.
-
Pamuk iplikleri yapı taşı olan selüloz/şekere ayrıştırılıyor ve sonra şeker etanole dönüştürülüyor.
-
Bu yöntemle ayrıştırılamayan tekstiller ya doğrudan geri dönüştürülüyor ya da üzerindeki diğer kontamine olmuş ürünlerin ayrıştırılması için yıkama prosesine tabi tutuluyor.
-
PET polimeri ise kimyasal geri dönüşüm yöntemiyle yapı taşı olan PTA ve MEG’e ayrışıyor. Sonrasında yeniden polimerizasyon süreciyle granül formatına dönüştürülüyor.
-
Korteks projenin bu aşamasında devreye girip öncelikle geri dönüştürülen PET granülünü kimyasal yöntemlerle analiz ederek granülün filament iplik çekimine uygunluğunu araştırıyor.
-
Geri dönüşümlü granüllerden filament iplik türleri (POY ve FDY), sonrasında (POY ipliklerinden) yalancı büküm tekniğiyle doğal elyaflara benzetilmiş tekstüre iplik üretiliyor.
-
Üretilen tüm ipliklerin fiziksel ve kimyasal analizleri gerçekleştiriliyor.
PLASTICE Projesinde; yedi farklı ülkeden 25 partner kuruluş dört yıl boyunca iş birliği yapacak. Atık yöneticileri, geri dönüşümcüler, kimyasal ve tekstil endüstrileri, teknik ve bilimsel otoriteler, kamu ve sivil toplum projenin paydaşları arasında yer alacak.
'Döngüsel ekonominin en yenilikçi örneklerinden '
Korteks Genel Müdürü Barış Mert’e göre PLASTICE, döngüsel ekonominin en yenilikçi örneklerinden biri. Proje aslında atıkların geri dönüşümünde yaşanan sorunların çözümü için tasarlandı.
Barış Mert bunu şöyle anlatıyor; “Dünyada geri dönüştürülen ürünler miktar olarak halen düşük. Bunun en temel nedeni, karmaşık yapılı plastikler ve tasnif edilmemiş diğer atık karışımlarının işlenmesindeki teknik ve ekonomik zorluklar. Bu projede kullanacağımız kimyasal geri dönüşüm yöntemi, atık sahalarında, atıkların sürdürülebilir olmayan şekilde geri dönüştürülme problemini bütünleyici biçimde çözebiliyor. PLASTICE projesi Avrupa seviyesinde yeni kimyasal geri dönüşüm sistemlerini yaratma potansiyeli açısından büyük önem taşıyor.”
Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Mert, “Hammadde, proses ve ürün olmak üzere üretim süreçlerimizin tüm aşamalarını sürdürülebilirlik odaklı yürütüyoruz. Bunun sonucunda da pazara akıllı, yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler sunabiliyoruz. Döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. PLASTICE de bunlardan bir tanesi. Daha yaşanılabilir bir dünyanın inşasına katkı sağlamak için bu tarz projelerde yer almaya devam edeceğiz” diyor.