Kurumsal Gönüllülük Nasıl Teşvik Edilir?
Kurumsal gönüllülük neden önemli? Nasıl teşvik edilir?
Günümüzde iş dünyası yalnızca kârlılık odaklı değil, şirketler aynı zamanda toplumsal fayda odaklı bir yaklaşımı benimsemeye başladı. Elbette bu bir tesadüf değil. Dünyamızda çevresel sorunlardan kapsayıcılığa kadar sarılmayı bekleyen pek çok yara var. Bunları iyileştirmeden gerçek bir başarıdan söz edebilmemiz mümkün görünmüyor. Bilinç ve farkındalık düzeyi geliştikçe şirketler toplumsal konularda daha fazla sorumluluk üstleniyorlar. Gönüllülük programlarına ağırlık vererek hem çalışanlarına hem de dışarıda yardım bekleyen insanlara destek sağlıyorlar. Peki bahsettiğimiz bu kurumsal gönüllülük nedir?
Kurumsal gönüllülük şirket çalışanlarının ait oldukları kurumun yönlendirmesiyle gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirmesidir. Çalışanlar ilgilendikleri toplumsal fayda odağında çalışan bir sivil toplum kuruluşuna toplu olarak gönüllü olabilir veya kurum tarafından düzenlenen bir sosyal sorumluluk etkinliğine katılabilirler. Böylece ihtiyaç duyulan alanda pozitif bir etki yaratırken aynı zamanda kendi emeklerini de deneyimleme fırsatı bulurlar. Kurum içinde genel motivasyon yükselir ve çalışan bağlılığı artar. Kısacası hem içeride hem dışarıda birçok fayda yaratılmış olur. Bu nedenle kurumsal gönüllülüğün yaygınlaştırılması konusu şirket gündemlerinde stratejik bir öneme sahip. Peki çalışan gönüllülüğü nasıl artırılabilir? Hangi adımlar atılabilir? Gelin bunlara sırayla bir göz atalım…
-
Gönüllülük çalışmalarına öncülük etmek
Gönüllülük çalışmaları şirket içindeki insan kaynağının yetkinliğinin ve potansiyelinin gelişmesini sağlar. Bu nedenle şirketlere düşen; çalışanlarını gönüllü olabilecekleri alanlarda desteklemek, onlara gerekli imkan, zaman ve fırsatı sağlamaktır. Toplumsal beklentiler, kurumun öncelikleri ve çalışanların talepleri doğrultusunda gönüllülük programları oluşturulmalıdır.
-
STK’larla işbirliği yapmak
Çevresel, kültürel, ekonomik, toplumsal ya da kür esel fayda… Bi rçok alanda kurumsal gönüllülük teşvik edilebilir. Ancak kurum kültürü ile uyumlu projele rin seçilmesi, düzenli katılımın sağlanabilmesi ve daha geniş bir ihtiyaç kitlesine ulaşılabilmesi için sivil toplum örgütleri ve derneklerle işbirliği yapılmalıdır. Böylece çalışan gönüllülüğü sürekli kılınmış olur.
-
Çalışanların fikirlerini paylaşabilecekleri platformlar yaratmak
Amaç kollektif bir çaba ile toplumda değer yaratmak. Fakat nasıl, hangi yöntemlerle, nereden başlayarak? Tüm bu süreçlerde çalışanların fikirlerini paylaşabilecekleri platformlar oluşturulmalıdır. Böylece gönüllülük faaliyetlerinin belirlenmesinde çalışanların aktif rol alması sağlanır. Kurum içinde sorumluluk bilinci gelişir, gönüllülüğe ilgi ve katılım artar. Aynı zamanda deneyim paylaşımı yoluyla diğer çalışanların da gönüllülük faaliyetlerine yönelmesi teşvik edilir.
-
Fikirleri hayata geçirmek için kaynak/zemin sunmak
Çalışanların kendilerine hitap eden projelerde yer alabilmeleri için gönüllülük hareketleri desteklenmelidir. Kurum içinde gelişen taleplere ve ilgi alanlarına göre birden fazla gönüllü grubu da oluşturulabilir. Bu kapsamda sivil toplum kurumlarıyla ortak projeler yürütülmeli, planlama ve uygulama süreçleri için yeterli kaynak ayrılmalıdır.
Zorlu Holding olarak bizler de çalışanlarımızın gönüllülük faaliyetlerine aktif katılımını destekliyoruz. Akıllı Hayat 2030 vizyonumuzla uyumlu olarak Kıvılcımlar Kurumsal Gönüllülük Hareketi ’nin projelerine rehberlik etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
Gönüllülüğün toplumda büyük farklar yaratacağına olan inancımızla… “Tüm iyilikler bir kıvılcımla başlar” diyoruz.