Kurumsal Gönüllülük Programlarının Şirketlere Faydaları Neler?

Kurumsal gönüllülük nedir? Bir şirket neden bu faaliyetlere yatırım yapmalıdır?

Kurumsal Gönüllülük Programlarının Şirketlere Faydaları Neler?

İş dünyasının yalnızca kâr yaratmaktan sorumlu olmadığı, aynı zamanda toplumu ve çevreyi nasıl etkilediğini de düşünmesi gerektiği fikri giderek ‘yazılı olmayan bir kural’ haline dönüşüyor. Şirketler artık ürettikleri sürdürülebilir çözümlerle, yarattıkları pozitif etkiyle değerlendiriliyor. Onlardan toplumsal fayda odağında çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda duyarlı faaliyetler gerçekleştirmeleri bekleniyor.

Bu noktada pek çok şirket kurumsal gönüllülüğü, toplumsal fayda odağındaki stratejileriyle ilişkilendiriyor. Bu adım şirketlerin toplumsal fayda odağındaki hedeflerine ulaşmasına etki ederken bir yandan da şirket değerleriyle çalışanların değerlerini bütünleştiriyor. Çalışanlar arasındaki dayanışma, destek ve yardım dalgası toplumsal fayda odağındaki politikalarıyla eklemlenince daha yapılandırılmış bir çerçeve çiziliyor.

Peki kurumsal gönüllülük nedir, bir şirket neden bu faaliyetlere alan açmalıdır? Kurumsal gönüllülük programlarına nasıl yaklaşmak gerekir?

Kurumsal gönüllülük nedir?

Kurumsal gönüllülük, ‘çalışan gönüllülüğü’ olarak da adlandırılır. Çalışanların yerel topluluklar veya pozitif amaçlar için gönüllü olmalarını teşvik etmek amacıyla şirketler tarafından başlatılan girişimler olarak tanımlanabilir. Çalışanlar ya kendi seçtikleri projede ya da şirket tarafından önerilen kurumda gerçekleştirecekleri gönüllülük faaliyetleri sırasında (genellikle) ücretli izinden faydalanır. Ödül veya teşvik programları da katılım için kullanılabilir.

Geniş anlamda kurumsal gönüllülük, iş dünyasının topluma katkıda bulunmak için seçtiği yollardan biridir. Çünkü sunulacak katkı, çoğunlukla küresel yol haritamız olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumludur. Gönüllülük faaliyetlerinde başarının sırrı; şirket önceliklerinin, çalışan çıkarlarının ve toplum ihtiyaçlarının kesişiminde yatar.

Gönüllülük programlarındaki temel adımlar ise şöyle özetlenebilir: Güçlü bir amaç sunmak, çalışanların eğilimlerini dinleyip teşvikler geliştirmek, topluluk ilişkisini güçlendirmek, topluluk sorunları hakkında farkındalık yaratmak, teknolojiyi ve gerekli araçları kullanmak, yaratılan etkiyi ölçmek.

Kurumsal gönüllülüğe yatırım yapmak için nedenler

Kurumsal gönüllülük, ilgili tüm paydaşlar için anlamlı bir kazan-kazan senaryosunu hayata geçirir. Çalışanlar amaçlarına yönelik tatmin ve artan motivasyondan, şirketler iyi bir sosyal sermaye ve çalışan bağlılığından, en nihayetinde toplum da yaratılan çevresel, sosyal ve ekonomik etkiden faydalanır. Kurumsal gönüllülüğün şirketlere sağladığı faydalara odaklanırsak şunları sayabiliriz:

  • Bireyler, işlerinin ve çalıştıkları kurumun dünya üzerindeki etkisini artık çok daha fazla önemsiyor. Kurumsal gönüllülük programları da çalışanların üretkenliğini, motivasyonunu ve bağlılıklarını olumlu etkiler. Amaç odaklı hareket etmelerini sağlar. Kişisel yetkinlikleri geliştirip farklı bakış açıları kazandırabilir. Bu faaliyetler sırasında liderlik ve öğrenme fırsatları bulan çalışanlar farklı kaynaklar, farklı ekipler ve farklı zorluklarla tanışır. Yaratıcılıkları ve vizyonları artar.
  • Gönüllülük aynı zamanda takım çalışması alışkanlığını kazandırır. Çalışanlar ekip çalışmasına dahil olur, iş ortamları daha angaje hale gelir. Birlikte aktiviteler yaparak çalışan bireyler çok daha kolay kaynaşır. Böylece şirket içi dinamizm ve iletişim güçlenir.
  • Etkili bir kurumsal gönüllülük programı; yetenekli, bilinçli, vasıflı ve proaktif işgücünü çeker; onları sürece dahil etmeye, motive etmeye ve elde tutmaya yardımcı olur.
  • Kurum itibarını ve paydaşlarla olan bağlantıları güçlendirir. Yatırımları kendine çeker.
  • Şirketler, kurumsal gönüllülük faaliyetleri sayesinde yerel topluluklarla doğrudan, güçlü ve nitelikli bağlantılar kurabilir. Bu da toplumsal saygınlığı geliştirir.
  • Amaç odaklı hareketler kayda değer çevresel, sosyal, ekonomik ve toplumsal fayda yaratır.

Kurumsal gönüllülük tüm bu faydaların ötesinde, çalışanların yetkinlik ve potansiyellerini toplum yararına artı değere dönüştürmesi açısından çok kıymetli. Bu nedenle Zorlu Holding olarak biz de Akıllı Hayat 2030 vizyonumuz doğrultusunda çalışan gönüllülüğü programımızla fark yaratmayı hedefliyoruz. Küresel amaçlara ulaşmak için aktif rol üstleniyoruz; bugünün sorunlarına sürdürülebilir, eşitlikçi, kapsayıcı ve adil çözümler bulmaya çabalıyoruz. Parçası olduğumuz ekosistemi dönüştürmek için insan odaklı ekosistemlere ve dönüştürücü iş modellerine yatırım yapmayı sürdürüyoruz.