Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Eylül 2024
Sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bazı alanlarda çok ciddi ilerlemeler kaydedilirken bazı konularda ise hâlâ atılması gereken birçok adım var. 2024 yılı Eylül ayında da bu anlamda pek çok gelişme yaşandı. Gelin öne çıkanlara birlikte bakalım.
Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan “Enerji Birliği’nin Durumu” raporu, AB bölgesinin enerji ve iklim hedeflerine yönelik ilerlemesini değerlendirdi. Rapora göre, Avrupa Birliği, 2024’ün ilk altı ayında ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. Yine rapora göre, rüzgar enerjisi ilk kez doğal gazı geride bırakarak AB’nin en büyük ikinci elektrik kaynağı konumuna yükseldi. Bölgenin elektrik üretiminde nükleer enerjinin liderliği sürüyor. Bununla birlikte AB bölgesinde güneş enerjisinde de önemli gelişmeler yaşandı. 2023 yılında 56 GW’lık güneş enerjisi kurulumuna imza attı. Böylece 2022’deki 40 GW’lık rekor geçilmiş oldu.
Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Yeşil Tüketici Trendi Tüm Dünyada Yayılıyor
Son yıllarda iklim krizi ve sürdürülebilirlik üzerine artan bilinç ve farkındalık, pek çok kavramın doğmasına da yol açtı. Bu kavramlardan biri de “yeşil tüketici”. Küresel danışmanlık şirketi PwC’nin yayımladığı 2024 Tüketici Sesleri Araştırması, yeşil tüketici trendinin her geçen büyüdüğüne işaret ediyor. Şirketin 31 ülkeden ve bölgeden 20 binden fazla insanla yaptığı araştırmada, tüketicilerin yaklaşık %85’i günlük yaşamlarında iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini deneyimlediklerini ve sürdürülebilir uygulamalar içeren tüketimi öncelikle tercih ettiklerini belirtti. Bununla birlikte tüketiciler, yaşam maliyeti ve enflasyon kaygılarına rağmen sürdürülebilir olarak üretilen veya kaynak sağlanan ürünler için ortalama %9,7 daha fazla harcamaya istekli olduklarını da ifade ettiler.
Araştırma sonuçlarına buradan erişebilirsiniz.
2024 Yazı, “Tarihin En Sıcak Yazı” Oldu
AB’nin Copernicus uydu izleme sistemi, dünyanın genelinde 2024 yazının “en sıcak yaz” olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, 2024’ün Haziran-Ağustos sekansında dünya genelinde ölçülen sıcaklık, 2023’teki rekoru 0,66 derece geçti. 1991-2020 ortalamasının ise 0,69 derece üstündeydi.
Avrupa eksenli açıklanan verilerde ise sıcaklık artışlarının dafa fazla yaşandığı görüldü. Avrupa 2024 yazı, rekoru elinde bulunduran 2022 yazından 1,34 derece daha sıcak geçti. 1991-2020 ortalamasından ise 1,54 derece daha sıcak bir yaz yaşandı. Avrupa’nın güney ve doğu kesiminde ortalamanın üstünde sıcaklıklar yaşansa da İngiltere ve İrlanda’nın kuzeybatı kesimlerinde, İzlanda’da, Portekiz’in batı kıyısında ve Norveç’in güneyinde sıcaklıklar ortalamanın altında seyretti.
Verilerin tamamına buradan erişebilirsiniz.
İklim Değişikliği Gıda Fiyatlarını Artırıyor
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası olan Merkezin Güncesi’nde yer alan bir analiz, iklim değişikliği ve gıda fiyatları arasındaki ilişkiyi irdeledi. “İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı analizde, aşırı iklim olaylarının kısa vadeli arz şoklarına neden olduğunun altı çizilerek bu durumun başta gıda olmak üzere genel fiyat seviyesi açısından risk oluşturduğu aktarılıyor. “İklim değişikliği, 2035’e kadar her yıl küresel gıda maliyetlerini ortalama %1,5 ila %1,8 arasında artıracak” öngörüsüne vurgu yapılan analizde, bu nedenle öncelikli hedefi fiyat istikrarı olan merkez bankalarının araştırma gündeminde iklim değişikliğinin önemli bir yer kapladığı bilgisi veriliyor.
Analizin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.