Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Haziran 2024

Sürdürülebilir bir gelecek için “farkındalık” dönemi yerini “harekete geçme” dönemine bıraktı. Dünyanın ve Türkiye’nin bu başlıktaki Haziran gündeminde neler yer almış, gelin birlikte bakalım.

Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Haziran 2024
Rüzgâr Enerjisi Sektörü Bu Yıl 1 GW’lık Kapasiteyi Devreye Alabilir  

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından Ankara’da düzenlenen 2. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 12 bin MW seviyesine ulaştığına işaret etti. Erden, Türkiye’nin toplam kurulu gücünün %11’inin rüzgârdan sağlandığını söyledi. 2024 yılında 1 GW’lık rüzgâr enerjisi kurulu gücüne ulaşmak istediklerinin altını çizen Erden, 2035 yılında bu rakamı 3 GW seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

2024’te Temiz Enerji Yatırımları Fosil Yakıt Yatırımlarını İkiye Katlayacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yıllık Dünya Enerji Yatırımları raporunun son güncellemesine göre, dünya genelinde toplam enerji yatırımlarının 2024 yılında ilk kez 3 trilyon doları aşması bekleniyor. Bu rakamın 2 trilyon dolarının temiz teknolojileri kapsayacağı öngörülüyor. Temiz teknolojiler listesine; yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, şebekeler, depolama, düşük emisyonlu yakıtlar, verimlilik iyileştirmeleri ve ısı pompaları giriyor. Geri kalan 1 trilyon dolar seviyesindeki yatırımın ise kömür, gaz ve petrole kanalize edilmesi bekleniyor.
Raporun ortaya koyduğu bir başka sonuç da şunu söylüyor: 2023 yılında yenilenebilir enerji ve şebekelere yapılan yatırımların toplamı, fosil yakıtlar için harcanan miktarı ilk kez geride bıraktı.
Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

Küresel Isınma Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Leeds Üniversitesi tarafından yürütülen Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri (Indicators of Global Climate Change) raporunun ikincisi, insan kaynaklı ısınmanın, 2014-2023 sekansını kapsayan 10 yılda 1,19 dereceye yükseldiğini ortaya koydu. 2023 yılı tek başına ele alındığında ortaya çıkan sonuç, insan faaliyetlerinin neden olduğu ısınmanın 1,3 dereceye ulaştığı oldu. Rapora göre, 1,5 derecelik küresel ısınmaya sürüklenmeden önce daha ne kadar karbondioksit salınacağını gösteren “kalan karbon bütçesi" 200 gigaton (milyar ton) civarında. Bu, mevcut emisyonların yaklaşık son 5 yıllık değerine eşit.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Her 5 Kişiden 4’ü Daha Güçlü İklim Politikaları Talep Ediyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) gerçekleştirdiği ve 75 bin kişinin katıldığı iklim krizine ilişkin küresel ankete göre, her 5 kişiden 4’ü, ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki taahhütlerini güçlendirmesini istiyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Oxford Üniversitesi ve GeoPoll tarafından yapılan “Dünya Halklarının İklim Oylaması 2024” anketinde, dünya nüfusunun %87’sini temsil eden 77 ülkedeki vatandaşlara rastgele telefon görüşmeleri yoluyla 15 soru yöneltildi. Anketten ortaya çıkan sonuçların en kritiği, katılımcıların %80’inin hükümetlerinin küresel ısınmaya karşı mücadele çabalarını artırmasını istemesi oldu. Yoksul ülkeler, %89’luk oranla en çok “daha fazla mücadele isteyen” tarafta yer alıyor. Fakat bu beklentiyi yoksul ülkelerle sınırlamak yanlış olur çünkü ankete göre G20 ülkelerinde de oran hayli yüksek. G20 ülkelerindeki insanların da %76’sı iklim krizi ile daha fazla mücadele edilmesini istiyor. Türkiye’de ise daha fazla mücadele edilmesi bekleyenlerin oranı %77 olarak kayıtlara geçti.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.