Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Mayıs 2024

Hem Türkiye hem de dünya genelinde sürdürülebilirlik gündemi oldukça yoğun. Gelin, Mayıs ayı boyunca neler yaşanmış, bir bakalım.

Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Mayıs 2024

AİHM: İklim Değişikliği İnsan Hakkı İhlalidir 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), oldukça kritik bir karar aldı. Yaşları ortalama 70 civarında olan 2 binden fazla İsviçreli kadının (KlimaSeniorinnen) açtığı davada, İsviçre’yi ulusal sera gazı emisyonlarını azaltmak konusunda yetersiz bularak bunun insan hakları gaspı olduğuna hükmetti. Kadınlar, yaş itibarıyla sıcak hava dalgalarına karşı daha hassas olmaları gerçeğinden yola çıkarak sağlık ve özel hayat haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Karar, iklim değişikliğinin insan hakları üzerine açık etkilerinin tanınması bakımından bundan sonrası için de bir emsal teşkil edecek. 

17 hakimden oluşan mahkeme, İsviçre’nin sorunun çözümü için ne yapması gerektiğine dair net bir karar almazken konuyu Avrupa Konseyi’ne havale etti. Ama mahkeme bir yandan da devletlerin karbon bütçelerini ve geçici hedeflerini düzeltmek, bunları güncel tutmak ve hedeflerin ne kadar karşılandığına yönelik şeffaf olmak gibi minimum yönetişim standartlarının yerine getirilmesinin gerekliliğini de vurguladı. Farklı ülkelerden ve farklı hukuki arka plana sahip 17 hakimin neredeyse oy birliğiyle bu karara varması oldukça çarpıcı bir gelişme olarak kayıtlara geçti. 

Haberle ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz. 

11 Ülke, Küresel Krizler için Dünya Bankası’na 11 Milyar Dolar Aktaracak 

11 ülke; iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve diğer küresel zorluklarla mücadele etmek için Dünya Bankası’na finansman kapasitesini artırmak üzere tasarlanan yeni hibrit sermaye ve portföy garantisi araçlarına 11 milyar dolarlık kaynak sözü verdi.  Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun Washington’daki bahar toplantılarında duyurulan katkılar, 2022’de ABD ve diğer hissedarların misyonunun yoksullukla mücadelenin ötesine genişletilmesinden bu yana Dünya Bankası’nın bilançosunda yapılan en büyük iyileştirmeyi oluşturuyor. 

Finansman taahhüdünün büyük kısmı (yaklaşık 9 milyar dolar) ABD’den geldi. Japonya 1 milyar dolar, Fransa 500 milyon dolar ve İngiltere 100 milyon poundla ne kadar yardım yapacağını rakamsal olarak ifade eden diğer ülkeler oldu. Belçika, Danimarka, Almanya, İtalya, Letonya, Hollanda ve Norveç de programa katkı yapacak diğer ülkeler listesini oluşturuyor.  

Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.  

G7, 2035’e Kadar Kömürden Çıkmak için Anlaşmaya Vardı 

G7 ülkeleri fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik önemli bir adım attı. Dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden G7 ülkelerinin enerji bakanları, İtalya’nın Torino kentinde bir araya gelerek kömürle çalışan enerji santrallerini 2030’ların ilk yarısında kapatma konusunda anlaşmaya vardı. Toplantıya başkanlık eden İtalya Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, “Konu G7’nin teknik ve siyasi gündeminde. Bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi. 

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. 

İstanbul’u Karbon Nötr Yapmak için Yapay Zekâdan Yararlanılacak 

ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ-GÜNAM) dikkat çekici bir projeye imza atıyor. ODTÜ-GÜNAM, AB 9. Çerçeve Programı Ufuk Avrupa kapsamında geliştirdiği UP2030 projesiyle aralarında İstanbul’un da yer aldığı 11 pilot şehri karbon nötr hâle getirmeyi hedefliyor. 2030’a kadar 100 şehri karbon nötr yapmayı amaçlayan proje kapsamında listeye alınan diğer şehirler ise Budapeşte, Granollers, Lizbon, Milano, Münster, Selanik, Zagrep, Belfast ve Rio de Janerio. GÜNAM, bu şehirlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda belirlenen 2050 iklim nötr hedefine ulaşmaları için proje kapsamında yapay zekâ modelleriyle güneşten enerji üretimini etkili şekilde kullanmanın yollarını belirleyecek. 

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.