Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Temmuz 2024
Dünyanın gündemini sürdürülebilirlik eksenli politikalar belirlemeye devam ediyor. Temmuz ayında hem yerel hem de global tarafta, sürdürülebilirlik başlığında ne tür gelişmeler yaşanmış, gelin birlikte bakalım.
Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılına kadar taahhüt ettiği “net sıfır sera gazı emisyonu” hedefine ulaşabilmesi adına daha yakın tarihli belirlediği “2030 hedefleri”ni yakalaması son derece kritik. Fakat AB’nin karbon nötr olma rotasını izleyen Avrupa İklim Nötr Gözlemevi’nin (ECNO) yeni raporuna göre, ilerleme hızı yeterli değil. “Flagship Report: State of EU progress to climate neutrality” adıyla yayımlanan rapor, elektrik üretimi ve sanayinin karbondan arındırılması ve temiz enerji teknolojisinin yayılması konusunda “umut verici ilerleme işaretleri” olmasına karşın hâlihazırdaki ilerlemenin planlanandan çok daha yavaş olduğunu vurguluyor.
2022 yılı verileri, AB’nin yalnızca enerji, inşaat ve ulaştırma sektörlerinde 2030 hedeflerine ulaşmak için mevcut durumla bir mukayeseye gidildiğinde 406 milyar euro seviyesinde bir yatırım açığı olduğunu ortaya koyuyordu. Rapora göre, bu sektörlerdeki yıllık yatırımların ikiye katlanarak 800 milyar euro bandına ulaşması gerekiyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin Şebeke Altyapısı Elektrikli Araçlar için Hazırlanmalı
SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi’nin “Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım Şebekelerine Entegrasyonu” raporuna göre, ulaştırma sektörünün karbonsuzlaştırılması için elektrikli mobiliteye geçiş son derece önemli. Rapor, küresel net sıfır hedefleri göz önüne alındığında elektrifikasyonun, özellikle ulaştırma sektöründe emisyonları azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için en etkili strateji olduğunu söylüyor.
Raporun ortaya çıkardığı sonuçlara göre, 11 milyon elektrikli aracın (hafif hizmet araçları dahil) Türkiye’nin dağıtım şebekesine entegre edilmesi için %10 daha fazla Orta Gerilim/Alçak Gerilim (OG/AG) trafo yatırımı ve %16 daha fazla OG hattı yatırımı ihtiyacı öngörülüyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Yenilenebilir Enerji Enflasyonu Düşürebilir
2022 yılının son altı ayını ve 2023’ün tamamını kapsayan “Elektrik Fiyat Hareketleri ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Piyasaya Etkisi-II” raporuna göre, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artış, elektrik faturalarını düşürerek tüketici enflasyonunu iyileştiriyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) ve APLUS Enerji ortaklığında hazırlanan rapor, yenilebilir enerji üretiminin artırılmasının olumlu sonuçlarını; enflasyonu düşürme, enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve karbon salımının önüne geçme başlıklarında inceliyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Toplum, İklim Krizini En Çok Sağlık Sorunlarıyla İlişkilendiriyor
Yuvam Dünya Derneği’nin KONDA Araştırma ve Danışmanlık işbirliği ve Innovance desteğiyle hazırladığı İklim Krizi Algı Araştırması’nın 2024 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre toplum nezdinde iklim krizi ile en çok ilişkilendirilen konu hava kirliliği (%74). Hava kirliliğini, %60 ile orman yangını, sel, kuraklık gibi afetler izliyor. Olağandışı mevsim olaylarının çoğaldığını söyleyenlerin oranı ise %56. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen araştırmaya göre, toplumun yakın zamanda karşı karşıya geleceği durumlar; sağlık problemleri yaşamak ve orman yangını, sel, kuraklık gibi afetlerden maddi-manevi zarar görmek. Bu kaygıya sahip olanların oranı giderek artıyor.
Araştırmanın ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.