Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Eylül 2023

İklim krizinin etkileriyle yaşanan son gelişmeler neler? Cevaplar yazımızda…

Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Eylül 2023

İklim değişikliği konusunda dünyada en çok ilgi çeken haberler neler? Eylül ayının sürdürülebilirlik gündeminden derlediğimiz başlıklara gelin birlikte göz atalım.

İklim Krizi Küresel Ticareti Vurdu

İklim krizinin etkilerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Panama Kanalı’nda yoğun kuraklık nedeniyle azalan su seviyesi, tankerlerin geçişini zorlaştırıyor. Yetkililer, kargo gemilerinin taşıdıkları yüklere sınırlamalar getirerek sorunun üstesinden şimdilik gelmeyi başardı. Öte yandan küresel gemi trafiğinin %6’sı bu kanalda gerçekleşiyor. Tanker geçişlerinin aksaması ise tam 170 ülke için sorun teşkil ediyor.

Panama Kanalı’nda yaşanan sorunlar, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) 2022 Dünya Ticaret Raporu’nda yaptığı uyarıyı kanıtlar nitelikte. Raporda, iklim krizinin gelecekteki büyüme ve refah için büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor. Ayrıca ülkelerin ekonomik ve ticari beklentilerinin de yeniden şekillendiği belirtiliyor.

İklim Göçü Çağı Başladı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre resmi olarak iklim göçü çağına girildi. Genel Direktör Amy Pope’un açıklamasına göre iklim değişikliği ve insan hareketliliğiyle ilgili zorlukları çözüme kavuşturmak için somut eylemlere ihtiyaç var. Afrika ülkelerinin iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız ülkeler arasında yer aldığını belirten Pope, kuraklık, sel, aşırı hava sıcaklıkları ve deniz seviyelerindeki yükselişin korkunç etkilerini vurguladı. Afrika’da 2022 yılında 7,5 milyondan fazla kişinin iklim göçü yaşadığına değinen Pope, eyleme geçilmezse yıl sonuna kadar 105 milyon kişinin iklim göçmeni olabileceğini öne sürdü.

Dünya Bankası’nın hazırladığı rapora göre 2050 yılına kadar 216 milyon insanın yurt içindeki göçlere katılabileceği ifade ediliyor. Bölgesel olarak Sahra Altı Afrika'sında 86 milyon, Doğu Asya ve Pasifik’te 49 milyon, Güney Asya’da 40 milyon, Kuzey Afrika’da 19 milyon, Latin Amerika’da 17 milyon, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da ise 5 milyon kişinin yaşadıkları yerleri terk edeceği tahmin ediliyor.

Ozon Tabakası Artık Daha İyi Durumda

Ozon tabakası, eski kötü günleri geride bıraktı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) göre 1987 yılında imzalanan Montreal Protokolü sayesinde ozon tabakasını incelten çok sayıda maddenin üretimi ve tüketimi aşamalı olarak durduruldu. Böylelikle son 20 yılda ozon tabakasına verilen zarar azaldı. Ayrıca ozon tabakasının kendini iyileştirebildiği gözlemlendi.

Ozon tabakasının korunmasına yönelik çalışmalar, iklim kriziyle mücadelede kilit önemde. Tabakanın delinmesiyle güneşten gelen zararlı ışınların yeryüzüne ulaşması insanlarda cilt kanseri ve göz hastalıklarına neden olabiliyor. Ayrıca hayvanlar, bitkiler ve mikroskobik canlılar da ışınlardan etkilenerek üreme problemleri ve gelişimsel anormallikler yaşayabiliyor. Öte yandan tabakanın incelmesine neden olan gazlar da atmosferde birikerek küresel ısınmayı daha da artırıyor.

“Fosil Yakıtlar Bizi Öldürüyor 

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde, iklim aktivistleri New York’ta büyük bir gösteri düzenledi. On binlerce aktivist, fosil yakıtların kullanımını sonlandırmak için ellerinde “Fosil yakıtlar bizi öldürüyor” ve “Yangınlar ve seller için oy vermedim” yazılı pankartlarla yürüdü. Katılım sayısının 50 ile 75 bin arasında olduğu tahmin edilen yürüyüş, ABD’de son beş yılda düzenlenen en büyük iklim gösterisi oldu.

Zirve öncesinde dünyanın dört bir yanında yüzlerce küresel iklim eylemi gerçekleştirildi. Aktivistler, Almanya’nın başkenti Berlin’deki Brandenburg Kapısı’na turuncu boya püskürttü. Greta Thunberg’in öncülüğündeki Fridays for Future topluluğunun da arasında bulunduğu gençlik örgütleri, eylemlerin düzenlenmesinde önemli rol oynadı.

Bülteni Eylül için hazırlamıştık, bu haber yayıma alındığında çok eski kalabilir.