Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Üzerine: ‘Yaratıcı Alanda Eşitlik’

Zorlu Holding’in toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı “Eşit Bi’ Hayat” desteğiyle yaratıcı sektörlerde toplumsal cinsiyet konusu İKSV’nin ‘Yaratıcı Alanda Eşitlik’ podcast serisinde gündeme taşınıyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Üzerine: ‘Yaratıcı Alanda Eşitlik’

Sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için kritik önem taşıyan bir kavram var: Toplumsal cinsiyet eşitliği. Bu kavram, yaşamın her alanında karşımıza geliyor; sanat da bunlardan biri. Türkiye'de yaratıcı sektörlerin nasıl daha eşit, demokratik ve kapsayıcı hale gelebileceğini, İstanbul’un kültür-sanat profesyonelleri ile birlikte düşünen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yaratıcı sektörlerde toplumsal cinsiyet konusunu yeni bir podcast serisi ile gündeme taşıyor. 10 bölümlük bu seri, Zorlu Holding olarak toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımımız “Eşit Bi’ Hayat”ın desteğiyle kültür politikaları çalışmaları kapsamında hazırlanıyor. Gazeteci Duygu Demirdağ’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Yaratıcı Alanda Eşitlik’ podcast serisinde; İKSV’nin ‘Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri’ başlıklı kültür politikaları raporundan yola çıkılarak tartışmayı genişletmek hedefleniyor.

Duygu Demirdağ’ın Yaratıcı Alanda Eşitlik podcast serisiyle ilgili temel bilgileri paylaştığı bölüm ve yaratıcı sektörlerin nasıl daha eşit, adil ve kapsayıcı hale gelebileceğinin konuşulduğu ‘Kültür Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Veriler Bize Ne Anlatıyor?’ başlıklı ilk bölüm 20 Temmuz’da dinleyicilere sunuldu. Prof. Dr. Itır Erhart tarafından kaleme alınan, İstanbul’un dinamik ve çok değişkenli kültür-sanat evreninin tiyatro, sinema ve müzik sektörleri üzerinden temsili bir fotoğrafını çeken raporun önerileri, podcast serisi ile farklı disiplinlere uzandı. Prof. Dr. Erhart, “Sanat ötekileştirilen, marjinalleşen, dezavantajlı birey ve grupların seslerini duyurmalarına aracılık mı ediyor, eşitsizlikleri yeniden mi üretiyor? Yaratıcı sektörlerde toplumsal cinsiyet eşitliği olgusunun farklı yönleri neler?” gibi soruları ‘Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet’ başlıklı İKSV raporunun bulguları üzerinden açıkladı.

Her çarşamba yeni bir bölümle devam edecek seride yer alan konuklar ve konu başlıkları şöyle:

  • Serinin 27 Temmuz’da yayınlanan ‘Hikâye içinde hikâye: Edebiyat ve yayıncılık dünyasından eşitsizlik hikâyeleri’ başlıklı 2. bölümünde Umami Kitap’ın kurucusu Seçil Epik, “Edebiyat cinsiyetçi dili dönüştürebilir mi?” sorusunu yanıtlayarak yayınevinin serüveni üzerinden yayıncılık dünyasındaki eril tahakkümü ele aldı.
  • 3 Ağustos’ta ‘Müziğin tınısı: Daha kapsayıcı ve eşit bir orkestra’ konusunun işlendiği 3. bölümde Orkestra Şefi Nisan Ak ile “Kadın orkestra şefi mi yoksa sadece orkestra şefi mi demeliyiz? Müfredatlar nasıl tasarlanmalı?” sorularına yanıt arandı. Ak, müzik eğitiminde ve sektöründe toplumsal cinsiyet rollerini kendi deneyiminden hareketle aktardı.
  • Oyun yazarı Ebru Nihan Celkan 10 Ağustos’ta konuk olduğu ‘Romeo ben, Juliet sen ya da tam tersi: Tiyatroda toplumsal cinsiyet tartışması’ başlıklı 4. bölümde cinsiyet kimliklerinin tiyatrodaki yerini ve kültürel çeşitlilik yaklaşımını “Romeo mu Juliet mi?” diye sorarak masaya yatırdı.
  • 17 Ağustos’ta yayınlanan 5. bölümün konusu ‘Popülerlik ve eşitlik bir arada olur mu? Medyadan toplumsal cinsiyet yansımaları’ idi. Şokopop ekibinden Ekim Acun ile yakın zamanda yayınlanan ‘Duygu Asena: Aslında Özgürüz’ belgeseli üzerinden kadın hareketinin Türkiye’de geniş kesimlerce benimsenmesinin nasıl mümkün olabileceği tartışıldı.
  • Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova’nın konuk olacağı, 24 Ağustos’ta yayınlanacak ‘Düzenlemeler dönüşüm getirir mi? Kültür-sanat ekosisteminden eşitliğe dair yönetim stratejileri’ başlıklı 6. bölümde “Kültür-sanat kurumları elini taşın altına nasıl koyabilir? Daha eşit bir ekosistem yaratmak üzere yaratıcı sektörleri dönüştürmek mümkün mü?” sorularına yanıt aranacak. Toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten kurumsal düzenlemelerin nasıl yapılabileceği konuşulacak.

Bugüne kadar yayınlanan bölümlere buradan ulaşabilirsiniz.

Yaratıcı Alanda Eşitlik podcast serisini İKSV'nin Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast, Deezer ve YouTube hesaplarından ve Akıllı Hayat Blog’daki podcast bölümünden dinleyebilirsiniz.