Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Ocak 2024

Yeni yılla birlikte dünyanın ve Türkiye’nin sürdürülebilirlik gündeminde neler var?

Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Ocak 2024

Dünyada her geçen gün iklim değişikliği konusuyla ilgili önemli gelişmeler oluyor. Ocak ayının sürdürülebilirlik gündeminden derlediğimiz başlıklara birlikte bakalım.

Türkiye, Enerji Dönüşümüne Öncelik Vermeli

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin yeni yayınlanan “Adil Dönüşüm Kapsamında Türkiye İçin Sanayi Politikası Alternatifleri” raporunda ekonomik kalkınma ve karbonsuzlaşma hedefine ulaşmak için sektör spesifik büyüme veya sadece yeşil / ikiz dönüşüm odaklı politikaların ötesine geçerek sürdürülebilir kalkınma ile uyumlu, sanayi, ulaştırma, finans ve ticaret politikalarının tümünü içeren “Yeni Kapsayıcı Sanayi Paradigması” önerildi.

Çalışmaya göre Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine ulaşmasında, enerji kaynaklarının karbonsuzlaşması kadar ekonomik kalkınmayla birlikte enerji tüketimindeki artışın dizginlenmesi de önemli rol oynuyor.

Raporda Türkiye’nin birincil enerji tüketiminde sanayinin payının yaklaşık %35 olduğu, ancak ürünlerin taşınması ve depolanması gibi faaliyetlerin tükettiği enerji de dahil edildiğinde sanayi üretiminden kaynaklanan tahmini payın %50’ye ulaştığı belirtiliyor. Söz konusu pay, yeşil dönüşüm ve net sıfır karbon hedefi bağlamında enerji talebinin yapısı ve gelişiminin, dolayısıyla sanayi stratejisi tasarımının önemini ortaya koyuyor.

Raporun tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

“Gezegen İnsanlığa, Yaptıklarının Faturasını Kesmeye Başladı”

2023 yılının kaydedilen en sıcak yıl olması, önde gelen bilim insanlarına göre, insanlığın kendi yarattığı iklim değişikliği ile başa çıkma yeteneği konusundaki şüpheleri artırıyor. The Guardian’a konuşan NASA’nın eski uzmanlarından James Hansen, 2023 yılının başarısızlıkların belirginleştiği an olarak hatırlanacağını söyledi.

Bu durum, dünyanın ikliminin, bilim insanlarının şimdiye kadar fark ettiğinden insan kaynaklı değişikliklere karşı daha hassas olduğu; bu da dünyayı ortalama olarak 1,5 santigrat derece daha sıcak hale getirecek “tehlikeli” bir ısınma patlamasının ortaya çıkacağı anlamına geliyor.

Hansen, en güçlü umudun liderlikte bir kuşak değişikliği yaşanması olduğunu söyledi: “Bu açık ikilemin parlak tarafı, gençlerin geleceklerinin sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini fark edebilmeleri. Günümüz siyasetinin çalkantılı durumu buna fırsat sağlayabilir.”

Haberin tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Davos 2024’ün Gündemi “Güvenin Yeniden İnşası”

15-19 Ocak’ta İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yılki ana teması “Güvenin Yeniden İnşası” olarak belirlendi.

Rapora göre önümüzdeki 10 yılda biyolojik çeşitlilik kaybı ve küresel ekosistemdeki kritik değişiklikler de dahil olmak üzere çevresel riskler sıralamada en üst sıralarda yer alırken, yanlış bilgi, dezenformasyon ve yapay zekânın (AI) olumsuz sonuçları bunu takip etti. Ankete katılan risk uzmanlarının üçte ikisi, önümüzdeki 10 yıl içinde “orta ve büyük güçlerin rekabet ettiği, bölgesel kural ve normları belirlediği, uyguladığı, çok kutuplu veya parçalanmış bir dünya düzeninin” ortaya çıkmasını bekliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.