Sürdürülebilirlik Gündeminden Öne Çıkan Başlıklar / Ağustos 2023
İklim değişikliğinin etkileriyle yaşanan son gelişmeler neler? Cevaplar yazımızda…
İklim değişikliği konusunda dünyada en çok ilgi çeken haberler neler? Ağustos ayının sürdürülebilirlik gündeminden derlediğimiz başlıklara gelin birlikte göz atalım.
“Küresel Kaynama Çağı Başladı”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. New York’ta düzenlediği basın toplantısında Guterres, küresel ısınmanın yerini küresel kaynama çağına bıraktığını söyledi. İklim kriziyle mücadelede göz boyama yani greenwashing’in sona ermesi gerektiğini vurguladı.
Guterres ayrıca Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkelere de seslendi. Elektrik üretiminde kömür kullanımının sonlanması çağrısında bulunarak 2030 yılına kadar gerçekçi planlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Akdeniz’de İklim Krizi için Ortak Bildiri
İklim krizinin etkileri gün geçtikçe artıyor. Buna karşı İtalya, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya, Malta ve Portekiz cumhurbaşkanları bir araya geldi. İtalya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen oturumda iklim krizine karşı ortak bildiri imzalandı. Aşırı hava olaylarının ekosistemi yok ettiği, günlük hayatı ve yaşam biçimlerini tehdit ettiği vurgulanan bildiride iklim kriziyle mücadele için acil talep çağrısında bulunuldu. Cumhurbaşkanları, Akdeniz havzasında susuzluk ve çölleşme tehditlerinin baş gösterdiğini vurguladı. Bu nedenle tüm Akdeniz ülkelerine iklim krizinin etkilerini durdurmak ve tersine çevirmek için birlikte hareket etme çağrısında bulundular.
Sıcak hava dalgaları, Akdeniz ülkelerinin turizm ve tarım gibi önemli iki sektörünü etkiliyor. Cezayir’den Türkiye’ye uzanan orman yangınlarının bölgedeki ekonomilere zarar verebileceğinden endişe ediliyor.
Temmuz 2023 “En Sıcak Ay” Oldu
Geçtiğimiz temmuz ayı, son yılların en sıcak ayı olarak kayıtlara geçti. Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin raporuna göre ortalama yüzey hava sıcaklığı 0,33 derece arttı. Böylelikle Temmuz 2019’da ölçülen 16,63 dereceyi geride bıraktı. Daha geniş bir aralıkta ele alındığında ise temmuz ayında sıcaklık 1991 ve 2020 yılları arasındaki ortalama küresel sıcaklığın 0,72 derece üzerinde yer aldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, yaşanan durumun gezegen için olumsuz sonuçları olacağını belirtti. Aşırı hava olaylarının giderek daha sık gerçekleştiğini vurgulayan Burgess, karbon emisyonlarının azaltılması için çağrıda bulundu.
Su Stresi Artıyor
Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün (WRI) araştırmasına göre dünya üzerindeki 25 ülke su stresi altında. Mevcut su kaynaklarının en az %80’ini kullanan bir ülke, aşırı su stresi ile karşı karşıya gelmiş demek oluyor. Üstelik bu ülkeler küresel nüfusun dörtte birine denk geliyor. Yaklaşık 4 milyar insan ise yılın en az bir ayı boyunca su sıkıntısı çekiyor. Enstitü tarafından hazırlanan Su Risk Haritası’na göre bu bölgelerde suya olan talep artarken su kaynakları azalıyor.
En yüksek su stresine sahip ülkeler Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan ve Umman olarak açıklandı. Araştırma verilerine göre 2010 yılında 15 trilyon dolar (küresel GSYH'nin %24'ü) olan küresel GSYH'nin %31'i (70 trilyon dolar) 2050 yılına kadar yüksek su stresine maruz kalacak. Hindistan, Meksika, Mısır ve Türkiye olmak üzere sadece dört ülke, 2050 yılında maruz kalınan GSYH'nin yarısından fazlasını oluşturuyor. Öte yandan yaklaşık 4 milyar insan, yılın en az bir ayında yüksek su stresi altında yaşıyor.