İşimizin Geleceği Sürdürülebilirlik: Bizden Hikayeler

Sürdürülebilirlik yolcuğumuzda tüm paydaşlarımız, toplum ve çevre için daha fazla değer yaratmaya odaklanan projelerimize göz atın.

İşimizin Geleceği Sürdürülebilirlik: Bizden Hikayeler

Zorlu Grubu olarak tüm faaliyetlerimizi, Birlemiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) rehber alan Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda eşit, kapsayıcı, adil ve akıllı bir gelecek için benimsediğimiz “sorumlu yatırım holdingi” anlayışıyla yürütüyoruz. Bu kapsamda insan odaklı ekosistemler yaklaşımıyla değer zincirimiz boyunca paydaş önceliklerini gözetiyor; çalışan memnuniyeti, işin geleceği, kapsayıcı değer zinciri ve toplumsal yatırım alanlarında ortak değer yaratıyoruz. Yenileyici iş modelleriyle toplumsal ihtiyaçları doğayla uyum içinde sürdürülebilir sistemler kurarak karşılamak için çalışıyor; iklim krizi ve döngüsel ekonomi alanlarında ekosistemi dönüştürmeyi hedefliyoruz. Çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanlarındaki performansımızı her geçen gün daha da iyileştirmek için çalışıyoruz.

Zorlu Grubu olarak daha yaşanabilir bir dünya için belirlediğimiz Akıllı Hayat 2030 hedeflerimiz kapsamında hayata geçirdiğimiz sürdürülebilirlik odaklı projelerimizden örnekleri bir video serisi haline getirdik. Paylaştığımız hikayelerin, şirketimiz, paydaşlarımız, toplumumuz ve çevre için daha fazla değer yaratmamızın yolunu açarak, daha iyi bir gelecek ve daha yaşanabilir bir dünya hayaline katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Kurum olarak sürdürülebilirlik yolculuğumuzda hayata geçirdiğimiz iyi uygulamaları, Grup şirketlerimizin sürdürülebilirliği iş modellerinin bir parçası haline getirdiği “Bizden Hikayeler” video serimizden takip edebilirsiniz.

Zorlu Holding, Eşit Bi’Hayat

Eşit Bi’Hayat yaklaşımımızla, söylem, iş ortamı, paydaşlarla işbirliği alanlarında fırsat eşitliğini gözeterek, daha kapsayıcı bir iş kültürünü geliştirmeye odaklanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratma misyonumuzla dilimizi değiştirmemiz gerektiği düşüncesiyle “Eşit Bi’Hayat Sözlüğü” ve “Söylem Mekanizması” projelerini hayata geçirdik.

Zorlu Gayrimenkul, Sıfır Atık Projesi

Zorlu Center’da, 2015 yılından bu yana sıfır atık prensibiyle hareket etmeye ve bu yönde aksiyonlar almaya devam ediyoruz. Sıfır Atık projesi ile Zorlu Center genelinde konut ve ofislerde toplanan atıkları ayrıştırarak yılda yaklaşık bin ton değerlendirilebilir atığın geri dönüşümü ve kazanımını sağlıyoruz. Ayrıca hayata geçirdiğimiz Atık Getirme Merkezi ile çevremizdeki diğer konut ve yaşam alanlarında oluşan atıkların toplanmasına da destek oluyor, sadece çevreye olan etkimizi sıfıra indirmeye değil, toplumda farkındalık yaratmaya ve etki alanımızı genişletmeye odaklanıyoruz.

Zorlu Enerji, eChange4Drivers ve FlexiGrid Projeleri

Net sıfır emisyon hedefi ve temiz enerji dönüşümü doğrultusunda ulaşım sektörünün elektrifikasyonuna yönelik çalışmalar yürüten Zorlu Enerji, ZES çatısı altında, elektrikli araç dönüşümünde son kullanıcılarının şarj süreçlerini iyileştirmeye yönelik projeler yürütmenin yanı sıra OEDAŞ aracılığıyla da bu şarj istasyonlarının elektrik dağıtım şebekesine olan etkilerini analiz ederek elektrikli araçların (EV) adaptasyonunu kolaylaştıracak projeler ve yenilikçi iş modelleri üzerinde çalışıyor.

Vestel Şirketler Grubu, “Plastik Kirliliği ve Ormansızlaşma ile Mücadele” Çalışmaları

Plastik tüketimimizi azaltmak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız olarak yürütüyoruz. Elektronik ve beyaz eşya ürünleri ve ambalajlarında tasarım optimizasyonları, plastik parçalarının üretim firelerinin tekrar kullanımı ve geri dönüştürülmüş içeriğe sahip sertifikalı ham madde kullanımı gibi uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Ormansızlaşma karşıtı çalışmalarımız kapsamında kağıt kullanımlarımızı azaltmak üzere geri dönüştürülmüş ve dönüştürülebilir içerikli ve sertifikalı kağıtlar kullanıyoruz. Beyaz eşya ürünlerin karton ambalajında Türkiye’de %100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir FSC sertifikalı ambalaj kağıdı kullanan ilk marka olmanın gururunu yaşıyoruz.

Zorluteks, Ecodesign Projesi

Geliştirdiğimiz daha düşük karbon ve su ayak izine sahip “Ecodesign” ürün gamı ile çevresel ayak izimizi azaltıyoruz. Projenin geliştirilme aşamasında üretim proseslerimizde kullandığımız enerji, su ve kimyasal miktarını azaltmaya yönelik proses optimizasyonu üzerinde çalıştık. Bu çalışma çerçevesinde konvansiyonel reaktif baskıya göre üretim kaynaklı karbon ayak izini %50 oranında, su ayak izini ise %57 oranında azalttık.

Korteks, Polimer Geri Dönüşüm Tesisi Projesi

Hayata geçirdiğimiz Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile pet şişelerin ve üretim firesi ipliklerin geri dönüşümünü sağlıyoruz. Tesiste üretimini gerçekleştirdiğimiz polimer cipsleri RPET iplik üretimlerinde değerlendiriyoruz. Geleneksel üretimler ile kıyasladığımızda; firmamızın sera gazı salımını, enerji tüketimini ve doğal kaynak kullanımını azaltıyor, sıfır atık hedeflerimize bir adım daha yaklaşmış oluyoruz.

Meta Nikel Kobalt Madencilik, Cevher Atıklarının Öğütülerek Geri Kazanımı ve Proses Atık Suyunun Geri Kazanımı Projeleri

Ekosistemle barışık madencilik anlayışıyla geliştirdiğimiz projelerle, cevher atıklarının ve proses atık suyunun geri kazanımına odaklanıyoruz. Cevher atıklarının öğütülerek geri kazanımı ile birlikte sürece eklenen katı miktarında %3’lük artış, ton başına tüketilen sülfürik asit miktarında ise %20’lik düşüş sağladık. Tüm bunlarla şirketimizin karbon ayak izini daha da azalttık. Su tüketimini azaltmak amacıyla proses atık barajı yüzey suyunun geri kazanımı projesini gerçekleştirdik. Süreçte yıllık bazda kullanılan toplam suyun; %40’nin üzerinde bir oranını atık yüzey suyundan kullanıyoruz.