Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Giden Yol: 19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler Günü

19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler Günü’nde kadın girişimciliğinin önemi nedir? Kadın girişimcilerin desteklenmesi neden önemli?

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Giden Yol: 19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler Günü

Birleşmiş Milletler’e göre dünyanın daha adil ve yaşanabilir bir yer olması, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçiyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 5. maddesi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilkesi, bu ihtiyacı kapsamlı şekilde ortaya koyuyor. Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında atılması gereken adımlardan biri de kadın girişimcilerin desteklenmesi. Bu kapsamda her yıl kutlanan 19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler Günü başarıya ulaşmak için önemli bir ivme sağlıyor. Peki Dünya Kadın Girişimciler Günü nasıl ortaya çıktı? Kadın girişimcilerin desteklenmesi neden önemli? Bu soruların yanıtlarını gelin birlikte inceleyelim. 

Dünya Kadın Girişimciler Günü 

Bu yıl onuncu kez kutlanan Dünya Kadın Girişimciler Günü, ilk olarak 2013 yılında Wendy Diamond tarafından öne çıkarıldı. Amerikalı sosyal girişimci Diamond’un öncülük ettiği bu anlamlı gün, dünya çapındaki kadın girişimcileri desteklemek ve güçlendirmek amacıyla kutlanıyor. Platformun İngilizce adı olan “Women Entreprenuership Day Organization” ın baş harfleri “WEDO”, her yıl kutlamalarda slogan olarak kullanılıyor. Ayrıca İngilizce’de “Yaparız” anlamına gelen “We do” ifadesine de atıfta bulunuluyor. Bu sayede kadın girişimcilerin gücü vurgulanırken; birlikte başarabileceklerine yönelik inanç kuvvetlendiriliyor. Dünyanın dört bir yanından katılan etki liderleri, girişimciler ve aktivistler, kadın girişimcilerin ve kadınların ekonomik güçlenmesinin desteklenmesi için bir araya geliyor. 

2016 yılında düzenlenen ilk Kadın Girişimcilik Günü Zirvesi, New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Bu zirve, dünya çapında kadın girişimcileri desteklemek ve geliştirmek için ilham verici konuşmalar, sektörden yeni kişilerle tanışma fırsatı ve fikirlerin paylaşılması gibi önemli kazanımların sağlandığı bir platform görevi gördü. Kuruluşundan bu yana on yıldır devam eden platformun bu yıl da tüm dünyada kadın girişimciliğinin ön plana çıkarılması için aydınlatıcı yayın ve çalışmalar sunması bekleniyor. 

Kadın girişimcilerin desteklenmesi neden önemli? 

Kadın girişimcilerin desteklenmesi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için olmazsa olmaz hedeflerden biri. Zira toplumun yarısını oluşturan kadınların iş hayatındaki güçlü varlığı, daha adil ve sürdürülebilir bir dünyaya ulaşmak için büyük fayda sağlayabilir. Ayrıca kadın girişimcilerin iş dünyasına getirdikleri farklı bakış açıları ve yaratıcı projeler, inovasyon ve rekabet açısından güçlü etkiler sunabilir. Ekonomik büyümeye katkı sağlamanın ve istihdam yaratmanın yanı sıra diğer kadınlara da ilham vererek onları girişimciliğe teşvik edebilirler. Tüm bunların gerçekleşebilmesi için de kadınların toplumsal hayata daha güçlü katılımının desteklenmesi şart. Bu noktada Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilkesini birlikte ele alalım: 

İlk olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi amaçlanıyor. Kamu alanları ve özel alanlarda kadınların maruz kaldığı şiddetin her türlüsünün ortadan kaldırılması da ana hedefler arasında yer alıyor. Devamında kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın tüm süreçlerine katılımının sağlanması geliyor. Karar verme mekanizmalarında her düzeyde lider olabilmeleri için eşit fırsatlar tanınması da amaçlar arasında önemli bir konuma sahip. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi kadınların daha ön planda ve güçlü bir şekilde var olmaları için kritik önem taşıyor. 

Kadınların her alanda güçlenmesini destekliyoruz

Zorlu Holding olarak, Akıllı Hayat 2030 vizyonumuz kapsamında, çeşitli proje ve platformlar aracılığıyla kadın girişimciliğini destekliyoruz.

Çalışma arkadaşlarımızın kurumsal hayatta kazandıkları deneyimler ile inovasyon odaklı düşünme pratiğini bir araya getirmeleri adına kurum içi girişimcilik programımız Parlak Bi’Fikir’i hayata geçirdik. Zorlu Grubu’ndan tüm çalışma arkadaşlarımızın katılımına açık olan programda, fikir çağrısıyla başlayan sürecin ardından fikirlerin belirlenmesi ve takım oluşturma adımlarına kadar programın her aşamasında cinsiyet eşitliği ve dağılımını bir seçim kriteri olarak uyguladık. Parlak Bi’Fikir programının sonunda girişimcilik yolculuğuna bağımsız girişim olarak devam eden takımların kurucu ortakları arasında da kadın çalışma arkadaşlarımız yer aldı ve başarılı kadın girişimciler olarak öne çıktı.

Ayrıca 2017-2019 yılları arasında, kurucu ortağı olduğumuz sosyal inovasyon platformu imece’nin toplumsal fayda sağlamayı odağına alan ve aynı zamanda sürdürülebilir bir gelir modeli oluşturan sosyal girişimlere yönelik gerçekleştirdiği mesele süreçlerinde ana destekçi olarak yer aldık. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan “Nitelikli Eğitim”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” temalarına odaklanan bu programlar aracılığıyla bugüne kadar 43 sosyal girişimle yollarımız kesişti, 10 sosyal girişimle de yakından çalıştık. Girişimlere sağlanan hibe desteğinin yanı sıra 232 mentor ile 1.000 saatten fazla mentorluk sağlandı. Bu süreçlerde kurucu veya kurucu ortak olmak üzere 24 kadın girişimci desteklendi. 2020 yılında sosyal girişimcilerin etkilerinin daha görünür olması, etki yatırımcıları ile sosyal girişimler arasındaki ilişkinin gelişmesi misyonuyla mevcut program evrilerek, “imece Impact Etki Hızlandırma Programı” ortaya çıktı. Zorlu Holding olarak bu programın da ana destekçisi olduk. imece impact kapsamında toplumsal ve çevresel sorunların çözümünde rol oynayan, olgun girişimlerin hızlandırılmasını hedefledik. Yaklaşık 9 aylık bir süreçte, Döngüsel Ekonomi ve Nitelikli Eğitim alanlarına odaklanan 7 etki girişimi ile birlikte çalışıldı, girişimlere etki modellemeleri ve raporlamalarının yanı sıra mentorluk, iletişim, hukuk gibi alanlarda destekler sunuldu, girişimlerin etki raporları yayımlandı. imece impact sürecinde kurucu veya kurucu ortak olmak üzere 4 kadın girişimciye destek sağlandı.