Su Varsa Hayat Var! Peki Neden?

Su yaşamımız için neden bu kadar önemli? Su kaynaklarımızı nasıl koruyabiliriz?

Su Varsa Hayat Var! Peki Neden?

Su yaşamımız için mucizevi bir kaynak. Ekolojik dengenin korunmasından yediğimiz gıdaların teminine, hijyenimizden hastalıkların önlenmesine kadar pek çok alanda ona ihtiyacımız var. Diğer yandan, iklim krizinin yıkıcı etkileri su kaynaklarımızı tehdit etmeye devam ediyor. Kuraklık tüm dünya genelinde kaygı verici seviyelere ulaşmış durumda. Su israfını önlemek konusunda hepimize çok daha fazla sorumluluk düşüyor artık.

Her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü de, suyun önemine dikkat çekmek konusunda önemli bir role sahip. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bu özel günde, dünyadaki su kaynaklarının mevcut durumu paylaşılıyor ve su tüketimi konusunda küresel farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Öyleyse biz de bugün, suyun hayatımızdaki değerini bir kez daha hatırlayalım. Su kaynaklarımızın son durumu ne? Onları korumak için neler yapabiliriz? Su ayak izi nasıl azaltılabilir? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

Su her türlü canlı yaşamı için neden önemli?


İnsan organizmasının büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz vücudumuzdaki bu su dengesinin korunmasına bağlı. İçtiğimiz bir bardak suyun bile önemi işte tam burada yatıyor.

Tıpkı bizim gibi, dünyayı paylaştığımız tüm canlılar var olmak için suya ihtiyaç duyuyor. Hayvanların ömürlerini sürdürebilmesi, bitkilerin yeşerebilmesi, toprağın kendini yenileyebilmesi; yani biyolojik çeşitliliğin ve doğal dengenin korunması için su olmazsa olmaz.

İnsanlar için gerekli hijyenik koşulları sağlayabilmek, salgın ve hastalıklardan korunabilmek, tarımsal ve endüstriyel faaliyetleri sürdürebilmek için de su gerekli. Kısacası hayatımızın pek çok aşamasında su daima başrolde ve onu temin etmek için tek bir adres var: Dünyamız!

Dünyamızdaki su kaynakları ne durumda?

%71’i su olan dünyamızda ihtiyaç duyduğumuz temiz su kaynakları giderek azalıyor. İklim krizi, hızlı nüfus artışı, suyun bilinçsizce kullanımı gibi etkenler geleceğimizi hızla susuzluğa götürüyor. Geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından yayımlanan 2021 Birleşmiş Milletler Su Kalkınma Raporu’na göre 2030 yılına kadar su kıtlığının yüzde %40’a kadar artması bekleniyor.

Peki bu olumsuz gidişatı nasıl tersine çevirebiliriz? Sürdürülebilir bir gelecek için su kaynaklarımızı nasıl koruyabiliriz? Gelin kurumsal ya da bireysel boyutta neler yapabileceğimize bir bakalım.

Suyu korumak için neler yapmalıyız?

Herkes için daha iyi bir gelecek istiyorsak su kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın maddelerinden biri de; etkili su yönetimiyle 2030 yılına kadar tüm insanların güvenli ve erişilebilir içme suyuna ulaşmasını sağlamak. Peki suyu nasıl verimli kullanacağız? Hükümetler, şirketler ve bireyler olarak almamız gereken sorumluluklar neler?

Kurumsal boyutta neler yapılabilir?

Dünya üzerindeki su tüketiminde iş dünyasının payı ve etkisi oldukça büyük. Bu nedenle su ayak izinin azaltılması konusunda şirketlere çok fazla görev düşüyor. Diğer yandan hükümetler, belediyeler ve çevreci kuruluşlar da suyun verimli kullanılmasını teşvik etmede söz sahibi. Peki genel anlamda neler yapılabilir?

Tarımda tasarruflu sulama tekniklerinden yararlanmak
Sanayide su arıtma teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştırmak
Su kullanım planlamalarında entegre su kaynakları yönetimini benimsemek
Suyun toprakta depolanabilmesi için bitki örtüsünü korumak, buna uygun politikalar geliştirmek
Ormanlar, dağlar, sulak alanlar ve nehirler gibi suyla ilişkili ekosistemleri koruyacak çevre politikaları geliştirmek
Etkili kanalizasyon ve arıtma sistemleri oluşturmak
Yer altı sularındaki kirliliği en aza indirmek
Nüfus artış hızını kontrol altına almak
Su israfını önlemek konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak

Zorlu Enerji olarak bizler de gezegenimizi korumak için almamız gereken sorumlulukların farkındayız. Susuzluk tehdidine ve yaşamakta olduğumuz tüm küresel tehlikelere karşı Akıllı Hayat 2030 vizyonumuz çerçevesinde sürdürülebilir çözümler üretmeye devam ediyoruz.

Bireysel boyutta neler yapılabilir?

Ufak adımlar çoğaldıkça büyük seslere dönüşür. Ev içi tüketimde de su israfını önlemek için atacağımız adımlar var. Bunlar;

Tasarruflu beyaz eşyaları tercih etmek
Sensörlü musluk başlığı kullanmak
Duş sırasında şampuan kullanırken suyu kapatmak
Çamaşır ve bulaşık makinesini tamamen dolduğunda çalıştırmak
Dişimizi fırçalarken, yüzümüzü yıkarken musluğu kapalı tutmak
Sebze ve meyveleri akan suyun altında değil, su dolu kapta yıkamak
Banyo suyunun ısınmasını beklerken akan suyu kovada biriktirmek

Özetle suyu kutlamak için de onu korumak için de çok sebebimiz var. Öyleyse şimdi geleceğimiz için daha fazla söz almanın vakti! Zorlu Holding olarak bizler de, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ile "Sorunlara Çözümler Buluşması"nı gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan “Temiz Su ve Sanitasyon” maddesi’nin konuşulacağı etkinlikte ilham verici pek çok uygulamayı dinleme fırsatı yakalayabilirsiniz. 22 Mart 2022 Dünya Su Günü’nde, 18.00-19.30 saatleri arasında arasında yapılacak oturuma kayıt için tıklayın.