Genç İklim Aktivistlerinden Küresel İklim Grevi'ne Çağrı: “Kâr Değil İnsanlar”

İklim kriziyle mücadelede daha kararlı ve somut adımlar atılmasını talep eden dünyanın dört bir yanından yüz binlerce insan, bugün 23 Eylül 2022’de yeniden Küresel İklim Grevi’ne çıkıyor.

Genç İklim Aktivistlerinden Küresel İklim Grevi'ne Çağrı: “Kâr Değil İnsanlar”

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda genç iklim aktivisti, iklim kriziyle mücadelede daha kararlı ve somut adımlar atılmasını talep etmeye devam ediyor. Yüz binlerce insan Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) çatısı altında 23 Eylül 2022 Cuma günü Küresel İklim Grevi için bir kez daha sokaklara dökülecek. İklim eylemini güçlendirmeleri ve taahhütlerini yerine getirmeleri için dünya liderlerine şu sloganla seslenecek: #KarDeğilİnsanlar (#PeopleNotProfit).

Küresel İklim Grevi, dünyanın dört bir yanındaki politika yapıcılar ve hükümetler üzerinde baskı oluşturmak, bilim insanlarını dinlemelerini sağlamak, iklim kriziyle mücadele etmek ve küresel ısınmayı sınırlamak için yaygın ve acil eylemde bulunmayı amaçlıyor.

Dünden bugüne Küresel İklim Grevi

İklim Grevi nasıl ortaya çıkmıştı kısaca hatırlayalım. 2018 yılının Ağustos ayında İsveç’te sıcaklıklarda rekor artış oldu. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, politikacıların iklim krizine ilgisiz kalmasından dolayı İsveç Parlamentosu’nun önünde “Skolstrejk för klimatet” (İklim için Okul Grevi) yazılı pankart ile tek başına eyleme geçti. Kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Thunberg’in eylemine dünyanın her köşesinden başka öğrenciler de katıldı. Böylece Thunberg’in küresel ısınmaya karşı tek başına gerçekleştirdiği bu eylem, #FridaysForFuture (Gelecek İçin Cumalar) hashtag’i altında küresel bir harekete dönüştü. Pandemi, iklim grevlerini yavaşlatsa da geçen Ekim ayındaki #UprootTheSystem (#SistemiKöktenDeğiştir) sloganıyla düzenlenen Küresel İklim Grevi, küresel katılımda 2019’daki katılımla eşit bir artış gördü.

Gençlerin talepleri neler?

  • Küresel sıcaklık artışını 1,5°C’nin altında tutmak.
  • Emisyonları büyük ölçüde azaltmak.
  • Fosil yakıtlardan vazgeçmek.
  • Net sıfır emisyona ulaşmak için planlar üretmek.
  • İklim adaletini ve eşitliğini “herkes için” sağlamak.
  • İklim krizinden en çok etkilenen insanlar için iklim tazminatı sağlamak.
  • İklim mültecilerinin haklarının uluslararası hukuka göre korunmasını sağlamak.
  • Bilime kulak vermek.
  • Paris İklim Anlaşması’nı takip etmek ve uygulamaya koymak.
  • Aşırı hava olaylarının neden olduğu borçları iptal etmek.
  • COVID-19 aşılarının adil bir şekilde dağıtılmasını ve COVID-19 teknolojileriyle ilgili fikri mülkiyet kısıtlamalarının kaldırılmasını sağlamak.

İklim kriziyle mücadele ihtiyacının, Şubat ayında yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuyla giderek daha acil hale geldiğini de belirtelim. Rapor, iklim değişikliğinin yoğunlaştığına ve dünyanın sıcaklık artışlarını 1,5 derecenin altında tutma hedefinin çok gerisinde olduğuna dikkat çekti. Bu yıl Nisan ayında yayımlanan bir başka IPCC raporu ise şu mesajı verdi: “Isınmayı 1.5 derecenin altında tutmak mümkün ancak şimdi acil ve yaygın iklim eylemine ihtiyacımız var.”

Zorlu Holding olarak daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek için Akıllı Hayat 2030 vizyonumuz doğrultusunda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşılmasında aktif bir rol üstleniyoruz. 2030’a kadar Kapsam 1 ve 2’de, 2050’ye kadar Kapsam 3 de dahil olmak üzere tüm değer zincirinde net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Toplum ve gelecek için yatırım yapıyor, çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanlarında en yüksek değeri yaratmaya odaklanıyoruz. Çünkü biliyoruz: Bugün attığımız her adım, daha iyi bir dünya için!