İklim ve Gelecek İçin Küresel Çağrı: Bir Dünya Daha Yok
Küresel İklim Grevi’nin amacı ne? Aktivistlerin talepleri neler?
İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, politikacıların iklim krizine karşı olan duyarsızlığından bıkıp, gezegenin geleceği için bir an önce harekete geçilmesi talebiyle İsveç Parlamentosu önünde okul grevine başladığında takvimler Ağustos 2018’i işaret ediyordu. Başlangıçta yalnızdı. Ancak çok geçmeden başka öğrenciler de ona katıldı ve bu küçük ama etkili başlangıç kısa sürede her cuma günü yapılan bir oturma eylemine dönüştü. Yaşanacak bir dünya isteyen öğrenciler, okullarını bir günlüğüne terk ederek politika yapıcılara, dünyayı bu hale getiren ‘büyük insanlara’ sesleniyordu: “İklim krizine biz neden olmadık; ama sonuçlarını yaşayacak olan bizleriz. İklim kriziyle mücadele konusunda bize borçlusunuz. Geleceğimizi elimizden almayın.” #FridaysForFuture (Gelecek İçin Cumalar) hashtag’i altında başlayan bu grev, kısa zamanda küresel bir okul grevine dönüştü.&
Dahası çocukların, gençlerin yarattığı bu farkındalık ve değişim çağrısı tüm dünyada yankı buldu. Bir sonraki yıl, 20 Eylül 2019’da dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce farklı şehirde milyonlarca yetişkin, çevre örgütleri, sendikalar, büyük şirketlerin çalışanları da bu ‘Küresel İklim Grevi’ne katıldı. Ortak geleceğimiz için acil ve etkili adımlar atılmasını talep eden aktivistler, iklim krizini bir öncelik olarak tanımaları konusunda liderlere seslendi. Protestolar bir günle sınırlı kalmadı, değişik zamanlarda yine küresel grev çağrıları yapıldı.
Tüm dünya ne istiyor?Küresel İklim Grevi, önemli bir tespitin altını çiziyor: İklim krizi tahmin ettiğimizden hızlı, yoğun, sarsıcı bir şekilde gerçekleşiyor ve bizler acil bir durum yokmuş gibi, yaşayacak başka bir dünya varmış gibi hareket etmeye devam ediyoruz.
Dolayısıyla bu küresel eylemler, iklim hedefleri konusunda adım atmaya gönülsüz olan politika yapıcılar üzerinde ahlaki baskı oluşturmayı amaçlıyor. Onlara “Bilim insanlarını dinleyin, küresel ısınmayı sınırlamak için güçlü adımlar atın” çağrısında bulunuyor. Peki bilim ne diyor, dünyayı kurtaracak yol haritası nasıl olmalı? Yine iklim grevi aktivistlerine kulak verelim…
Talepler neler?
- Küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5°C'nin altında tutmak.
- İklim adaletini ve eşitliğini herkes için sağlamak.
- Paris İklim Anlaşması’nı uygulamak. (2015 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195’ten fazla ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonuna kadar 2°C’nin altında tutulmasını ve 1,5°C’nin hedeflenmesini öngörüyor. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için küresel karbon emisyonunu 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmak, 2050'ye kadar da sıfırlamak gerekiyor.)
- Fosil yakıt kullanımına ve bu alandaki yatırımlara son vermek.
- Bilime kulak vermek, bilimsel verileri göz ardı etmemek.
Ve şimdi, 2021’de tüm dünya yine eş zamanlı olarak 24 Eylül 2021 Cuma günü iklim grevine çıkıyor. İklim krizine karşı acil ve etkili adımlar atılmasını talep ederken küresel bir soru yükseliyor: “Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman?”
Bu soruya biz de Akıllı Hayat 2030 vizyonumuzla yanıt veriyor ve daha iyi bir gelecek için küresel amaçlara ulaşılmasında aktif rol üstleniyoruz. İnsan odaklı ekosistemlere ve yenileyici iş modellerine yatırım yapıyoruz çünkü biliyoruz ki bugün attığımız her adım, daha iyi bir dünya için!
İlgilenenlere notlar:
- Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) hareketinin Türkiye ayağının başlamasını sağlayan iklim aktivistleri arasında yer alan Atlas Sarrafoğlu, Açık Radyo’nun ‘İklim Kuşağı Konuşuyor’ programına konuk oluyor. Küresel İklim Grevi’ni bir de Atlas’tan dinlemek isterseniz 24 Eylül 2021 Cuma günü 14.00’te 95.0 frekansında Açık Radyo’da olabilirsiniz veya acikradyo.com.tr adresinden canlı yayını takip edebilirsiniz.
- İklim krizi nasıl bu noktaya geldi, günlük hayatımızı nasıl etkiliyor, bu krizin çözülmesi için neler yapılmalı? Bunun gibi sorulara yanıt aramak ve iklim krizi haberlerini haftalık olarak almak istiyorsanız Açık Radyo’da her hafta cuma günü saat 07.00-08.00 arasında yayınlanacak olan ‘İklim Habercileri’ programını takip edebilirsiniz. 95.0 frekansından ulaşabileceğiniz gibi, acikradyo.com.tr adresinden canlı dinleyebilirsiniz.