21. Yüzyıl İçin Yenilenebilir Enerji Politikası Ağı: Fosil Yakıtların Payı Azalmıyor
‘2021 Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’ neler söylüyor? Yenilenebilir enerji kullanımı ne kadar? Fosil yakıt kullanımı ne kadar?
21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları Organizasyonu’nun (REN21) ‘2021 Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’ yayımlandı. Rapora göre, COVID-19 salgını nedeniyle enerji talebinde tarihi bir düşüş görüldü. Buna rağmen G20 ülkeleri yenilenebilir enerji hedeflerini tutturamadı.
Dünyada geçen yıl devreye alınan yeni elektrik kapasitesinin yaklaşık tamamı yenilenebilir enerji olurken bu kapasite bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 256 gigavat seviyesinde gerçekleşti. Fosil yakıtların toplam enerji tüketimindeki payı ise yüzde 80 ile 10 yıl önceki seviyesiyle aynı kaldı.
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan REN21 Direktörü Rana Adib, “İklim değişikliğiyle mücadele için son 10 yılda verilen vaatlerin boş sözlerden ibaret olduğu acı gerçeğine uyanıyoruz” dedi. Adib, şöyle devam etti; “Fosil yakıtları devreden çıkarmak ve yenilenebilir enerjiyi norm haline getirmek alabileceğimiz en güçlü aksiyon. Hükümetler sadece yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklememeli aynı zamanda fosil yakıt kapasitesini de devreden çıkarmalı. Yenilenebilir enerjinin her ekonomik aktivitede bir performans göstergesi olarak belirlenmesi bu kaynakların hızlanması için iyi bir yol. Bu yüzden, her bakanlık fosil yakıtlardan çıkarak yenilenebilir enerjiye geçiş için kısa ve uzun vadeli planlar belirlemeli.”