Akıllı Hayat Akademisi “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” Sona Erdi: Neler Konuştuk?

Akıllı Hayat Akademisi’nde bir dönemi daha tamamladık. İklimden eşitliğe, sistem düşüncesinden etki analizine kadar hangi konuları masaya yatırdık?

Akıllı Hayat Akademisi “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” Sona Erdi: Neler Konuştuk?

İklim krizi, sosyal ve toplumsal değişimler, erişilebilirlik sorunları, dijital dönüşüm… Alıştığımız düzenin, iş yapış şeklimizin hatta düşünme tarzımızın çok hızlı ve radikal bir biçimde dönüştüğü zamanlardayız. Dünyadaki bu dönüşüme ayak uydurmanın yolu ise gündemi yakalamaktan ve öğrenmeye devam etmekten geçiyor. Zorlu Holding olarak, dünyadaki bu değişime Akıllı Hayat 2030 vizyonumuzla yanıt veriyoruz. Akıllı Hayat Akademisi ile üç yıldır aralıksız bir şekilde sürdürülebilirlik liderliğinden sistem düşüncesine, iklimden suya, yaşam döngüsünden çeşitlilik ve kapsayıcılığa, etki ölçümünden tasarım odaklı düşünceye her şeyi mercek altına alıyoruz, çalışma arkadaşlarımızın farkındalık ve bilgi seviyelerini artırmayı hedefliyoruz.

Eğitimlerimiz 2020 ve 2021 senesinde de online ortamda, çalışanlarımızın yoğun ilgisi ile devam etti. Son olarak bu eğitimi gençlerle buluşturduk. imeceLAB’in yürütücülüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye’nin (SDSN) akademik partnerliğinde, S360’ın bilgi ve içerik danışmanlığında gerçekleştirdiğimiz ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi’ni tamamladık. Peki gündemimizde neler vardı? Hangi konulardan bahsettik, neler öğrendik?

Ekonomi modelini ve sosyal etkiyi anlamak

BÜYEM ve SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut’un ‘Sürdürülebilirlik ve Yaşam Döngüsü Eğitimi’nde şu soruya yanıt aradık: Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı ve doğa, ekonomi için nasıl bir yol çiziyor? Bu kapsamda lineer, geri dönüşümsel ve döngüsel ekonomi modelleri hakkında konuştuk. Atabarut, ekonomik büyümenin tek başına yeterli olmadığını, yaşam döngüsünden ilham alan modelleri tasarladıkça başarılı olacağımızı vurguladı.

S360’tan konuğumuz Seza Eraydın’dan ise ‘Sosyal Etki Analizi 101’ sunumunu dinledik. Sunumda, “Dokunduğumuz kitlelerde neyi değiştirdiğimizi anlamamız; bir sosyal girişimin sosyal olduğunu ispat edebilmesi için değişim yaratabildiğini göstermesi gerekiyor” fikri öne çıktı 

Çeşitlilik, kapsayıcılık ve sosyal fayda

Daha iyi bir gelecek istiyorsak çeşitlilik ve kapsayıcılıktan söz etmemek olmaz. Akıllı Hayat Akademisi günlük hayatta, kurum kültüründe ve toplumsal yaşamda deneyimlediğimiz eşitsizlik sorunlarını da masaya yatırdı.

Mesela Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Duygu Salman Öztürk’ten çeşitlilik ve kapsayıcılığın farkını öğrendik. Çeşitliliğin “Kim içeride?”, kapsayıcılığın ise “Kimin sesi duyuluyor?” sorularına verilecek yanıtlar olduğunu… ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sohbeti’nde ise konuğumuz Ebru Nihan Celkan’dı. Celkan, herkes için eşitliğin formülünü şöyle açıkladı: Fırsat, hak ve kaynaklardan eşit yararlanmak; hayata dair sorumlulukları bölüşmek, her bir cinsiyetin ihtiyaçlarını ve beklentilerini ayrı ayrı değerlendirmek.

S360’tan bir diğer konuğumuz Irmak Büyükutku ise toplumsal fayda fikriyle öne çıkan B Corp’ları anlattı. Büyükutku artık iş dünyasının gücünü iyiye kullanan, hisseleri kadar sosyal etkilerini de önemseyen şirketlerin sürdürülebilir olduğunu vurguladı.

Çevresel tahribat, iklim adaleti

İnsanın gezegenle ilişkisini de değerlendirdik. Prof. Dr. Zafer Yenal ile ‘İklim Sohbeti’nde doğanın sınırlarından, bu sınırların insan faaliyetleriyle bozulmasının sonuçlarından söz ettik. Yenal, farklı disiplinleri de perspektifimize alarak geçmişi düşünmenin, gelecekteki iklim krizlerini anlamaya yardımcı olacağını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Begüm Özkaynak ile ‘İklim Eğitimi’nde ise sürdürülebilirlik konusunda dünya ve Türkiye olarak nerede bulunduğumuzu, iklim ve çevre adaletinin ne anlama geldiğini gördük. Özkaynak, mevcut iklim politikaların sıcaklık artışını ancak 2,8.-3,2 derece bandında götürdüğünü oysa bunun 2 derecenin altında, hatta 1,5 dereceyle sınırlanması gerektiğini hatırlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Akgün İlhan ise bize yaşamın kaynağını yani suyu anlattı. Temiz suya erişmede yaşanan eşitsizliklerden suyumuzu korumak için yapabileceklerimize kadar ne varsa…

Sistemi ve liderliği dönüştürmek, belirsizlikte yön bulmak

Sürdürülebilirliğe sistem, tasarım, liderlik perspektifinden de baktık. Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Behice Ertenü, sürdürülebilir liderliğin formülünü nasıl açıkladı dersiniz? Özüyle, başkalarıyla ve sistemle bağ kurmak, sistemik bakış geliştirmek, sürekli öğrenmeye açık olmak…

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Barlas ile ‘Sistem Düşüncesi Eğitimi’nde sistemi oluşturan parçaların arasındaki ilişkinin bütününe odaklanmak gerektiğini; S360’dan konuğumuz Eren Öztürk ile de bu sistemsel yaklaşım sayesinde sürdürülebilirlik sorunları çok daha planlı ve sağlıklı çözebileceğimizi anladık. imece ekibinden Zeynep Çelik ise ‘Tasarım Odaklı Düşünce’ sayesinde toplumsal sorunlara daha etki odaklı, deneysel ve iş birliğine dayalı çözümler bulabileceğimizi belirtti.

Dr. Ecmel Ayral ile ‘Belirsizlikte Yön Bulma’yı konuştuk. Ayral, kriz durumlarda gündeme gelen çözümleri, inovasyon temelli uygulamaları ve yaklaşımları anlattı. Eda Bayraktar ile Hikâye Anlatıcılığı eğitiminde ise etkili hikâye anlatma, sosyal faydayı önceleme ve özgün modeller üretme gerekliliğini gördük.

Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi programının mezuniyet etkinliğini ise Gazete Oksijen Yazarı Elif Ergu'nun moderatörlüğünde, KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın katılımıyla gerçekleştirdik. Konjonktürel gelişmeleri ve bunların potansiyel yansımalarını anlatan Ağırdır, gelecek için çıkış yollarını şöyle çizdi: Birbirimizi ikna eden uzlaşmalar üretmek, diplomasi ve aklın yanı sıra sezgileriyle de dünyaya bakabilen liderler, aktif yurttaşlık bilinci. Ergu ise geleceğin liderleri olan gençliğin aslında birer sosyal girişimi potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.

Biliyoruz ki hiçbir çözüm tek başına sağlanmaz; dahası kendimizi, çevremizi, paydaşlarımızı geliştirmeden gerçekleşmez. O yüzden “Birlikteysek Bir Geleceğimiz Var” diyoruz ve Akıllı Hayat Akademisi ile gelecek hedeflerimize birlikte yürüyoruz.