Açlık Riski Artıyor: Dünyada Gıda Güvenliği Ne Durumda?
İklim krizinin etkileriyle günden güne açlık riski artıyor. Dünyada gıda güvenliğinde son durum ne?
İklim krizinin etkileri günden güne daha da hissedilir hâle geliyor. Eriyen buzullar, yangınlar, aşırı sıcaklar ve kuraklığın yanı sıra gıda güvenliği de tüm dünyanın gündeminde. Son yıllarda yapılan araştırmalar, milyonlarca insanın açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu ve gıda güvenliğine yönelik önlemlerin artırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Konu hakkında önemli içgörüler sunan araştırmalardan biri de Gıda Güvenliği Bilgi Ağı tarafından yayımlanan 2023 Küresel Gıda Krizleri Raporu. Gelin raporun çıktılarını ve dünyada gıda güvenliğinin son durumunu birlikte inceleyelim.
Çeyrek milyardan fazla insanın gıda güvenliği tehlikede
Küresel Gıda Krizleri Raporu’na göre 58 ülkede yaklaşık 258 milyon insanın gıda güvenliği ciddi tehdit altında. 2022 yılı verileri, 2017’den bu yana hazırlanan raporda kaydedilen en yüksek seviyeyi gösteriyor. Son 5 yılda gıda güvenliği sorunu yaşayan insan sayısı yaklaşık 112 milyondan 258 milyona yükseldi.
Rapora göre açlık kriziyle karşı karşıya olan ülkelerin başında yaklaşık 26 milyon kişiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti geliyor. Bunu sırasıyla 23 milyon kişi ile Etiyopya, 20 milyon kişi ile Afganistan ve 19 milyon kişi ile Nijerya takip ediyor. Gıda krizi yaşayan nüfusun %40’ından fazlası ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Afganistan, Nijerya ve Yemen’de yaşıyor.
Araştırmaya konu olan 58 ülkede gıda güvenliğinin tehlikeye girmesine neden olan sebepler üç başlıkta ele alınıyor:
- Çatışmalar ve savaşlar
Son yıllarda yaşanan bölgesel anlaşmazlıklar, çok sayıda insanın gıda güvenliğini riske sokuyor. Rapora göre 12 ülkeden 117 milyon kişi bu nedenle açlık riskiyle karşı karşıya. Afganistan, Burkina Faso, Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen'de uzun süren çatışmalar yaşanırken, Haiti'deki artan çete şiddeti de gıda güvenliğinin çok ciddi seviyelere düşmesine neden oluyor.
- Ekonomik şoklar
Son yıllarda yaşanan pandemi ve savaşlar, 27 ülkede 83 milyon kişinin gıda güvenliğini büyük oranda etkiledi. Yoksul ülkelerin ekonomik dayanıklılığı önemli ölçüde azaldı. İklim krizinin etkileri de ele alındığında bu ülkelerin toparlanmaları için daha uzun zamana ihtiyaç duyulduğu görülüyor. Öte yandan gelecekte yaşanacak yeni ekonomik şoklarla başa çıkmaları da daha zor hale geldi.
- Aşırı hava koşulları
İklim krizinin etkileriyle meydana gelen aşırı hava olayları 12 ülkede 56 milyon insanın gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Afrika Boynuzu’nda yaşanan sürekli kuraklık, Pakistan’daki yıkıcı sel ve Güney Afrika’da meydana gelen tropik fırtına ve kasırgalar açlık riskini artıran önemli sebepler arasında gösteriliyor.
Yetersiz beslenme çocukların gelişimini engelliyor
Son yıllarda artan gıda güvenliği sorunu, çocuklar için hayati bir boyut taşıyor. Rapora göre açlık kriziyle karşı karşıya olan ülkelerde, 5 yaşın altındaki 35 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenmeden dolayı sağlık sorunları yaşıyor. Bunların 9 milyondan fazlası ise ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Gıda güvensizliği altındaki çocukların 5 milyonu Nijerya’da, 4 milyonu Etiyopya’da, 3 milyonu Afganistan’da bulunuyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Yemen’de de 2 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenmeden dolayı sorun yaşıyor.
Yerlerinden ayrılan insanların sayısı günden güne artıyor
Gıda krizi yaşanan bölgelerde, yerlerinden ayrılmak zorunda kalan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Toplamda 72 milyondan fazla insanın yerlerinden ayrılıp göç etmek zorunda kaldığı belirtilen rapora göre şiddetli ekonomik krizler, alışılmadık hava olayları ve savaşlar bu durumun ana sebepleri olarak öne çıkıyor. 2022 yılında sadece gıda krizi nedeniyle 25 ülkede 53 milyondan fazla insan ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Öte yandan 2021 yılında gıda krizi yaşan 52 ülkede 15 milyon mülteci ve sığınmacı bulunurken, bu sayı 2022 yılında önemli bir artışla 55 ülkede 20 milyona ulaştı.
İklim kriziyle mücadele gıda güvenliğini artırabilir
Dünyada gıda güvenliğinin sağlanması, küresel çapta en önemli konuların başında geliyor. Birleşmiş Milletler’in duyurduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, sürdürülebilir bir geleceğin inşasında açlıkla mücadelenin önemini vurguluyor. Açlığa Son adı verilen ikinci maddenin amaçları:
- Açlığı bitirmek
- Gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak
- Sürdürülebilir tarımı desteklemek
2030 yılı için belirlenen hedefler arasında açlığın sona erdirilmesi ve dezavantajlı insanlar başta olmak üzere herkesin yıl boyunca güvenli, besleyici ve yeterli miktarda besine erişiminin güvenle sağlanması yer alıyor. Ayrıca tarımsal verimliliğin ve kaynaklara eşit erişimin sağlanmasıyla gelirlerin iki katına çıkması da hedefleniyor.
Zorlu Holding olarak biz de çevreye ve topluma karşı olan sorumluluklarımızın bilinciyle hareket ediyor, tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilirliği ve SKA’ları esas alıyoruz. Akıllı Hayat 2030 vizyonumuzla iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi ve çevresel etkilerimizi en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle iklim kriziyle ve buna bağlı oluşan gıda güvenliği sorunuyla mücadeleye katkı sağlıyoruz.
Zorlu Holding bünyesinde bulunan Vestel, daha az enerji ve su tüketen ürünler üretiyor. Ayrıca geliştirdiği yenilikçi teknolojilerle gıda israfının önlenmesine ve gıda güvenliğinin sağlanmasına destek oluyor.
Zorlu Holding olarak sürdürülebilir bir dünya için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü bugün attığımız her adım daha güzel bir dünya için.