Türkiye'deki Okul Bölgelerinde Hava Kirliliği Alarmı
Hava kirliliği çocukların sağlığını ne kadar tehdit ediyor? Türkiye’de yapılan araştırmaların bulguları neler?
Sürdürülebilir bir gelecek için fosil yakıt kaynaklarını terk ederek yenilenebilir enerjiye yönelmek büyük önem taşıyor. Sanayileşme, trafik, yoğun insan faaliyeti nedeniyle özellikle şehirlerde zaman zaman nefes alamaz hale geliyoruz.
Greenpeace Türkiye’nin yayımladığı raporda,İstanbul’da gerçekleştirilen ölçümlerde hava kirliliğinin çocukların sağlığını tehdit ettiği ortaya konuldu. Şubat-Mart 2020 döneminde Alibeyköy, Ataşehir, Esenyurt ve Ümraniye’de yedi okulu kapsayacak şekilde yapılan çalışmada havayı kirleten maddelerin başında gelen, bir saç telinin 30’da biri kadar olan, gözle görülemeyen Partikül Madde (PM) 2.5’un sınır değerinin normalin kat kat üstünde olduğu ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), PM 2.5 için yıllık 10 mikrogram, 24 saat için 25 mikrogram sınır değeri biçiyor. PM 2.5 akciğeri geçerek kana karışabilen bir madde ve bu sebeple akciğer kanseri gibi solunum ve kalp damar hastalıklarına yol açabiliyor.
Ölçüm sonuçlarından öne çıkanlar ise şöyle:
- Ataşehir’de 30 günlük ölçümün 27’sinde DSÖ limit değerleri aşıldı. En yüksek ölçüm 52,50 mikrogram oldu. Bu değer DSÖ’nün belirlediği standardın iki katından fazlasına denk geliyor.
- Ümraniye’de 30 günlük ölçümün 23 gününde DSÖ limit değerleri aşıldı. Kaydedilen en yüksek değer 52,50 mikrogram oldu. Bu da sınırın iki kat aşıldığını gösteriyor.
- Esenyurt’ta 30 günlük ölçümün 20 gününde DSÖ limit değerleri aşıldı. En yüksek ölçüm 48,752 mikrogram olarak kaydedildi.
- Alibeyköy’de 30 günün 18’inde yine değerler aşıldı. En yüksek ölçüm ise 45,832 mikrogram oldu.