Fosil Yakıtsız Bir Dünya İçin Rüzgâra ve Güneşe Yol Verin!
Fosil yakıtların zararları nedir? Yenilenebilir enerji kaynakları neden önemlidir?
Kömür, petrol gibi fosil yakıt türevleri iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan karbondioksit emisyonlarını tetikleyen unsurların başında geliyor. Bu yakıtlar, havadaki karbondioksit oranını artırıp oksijeni azaltıyor. Ayrıca asit yağmurlarına yol açan sülfürik ve nitrik asitleri üretiyor. Tüm bunların yanı sıra bu yakıt kaynaklarının sağlanması (madencilik, sondaj vs.) ve dünyanın dört bir yanına ulaştırılması çevre kirliliği, ekolojik ayak izi bakımından gezegen için pek çok yük yaratıyor.
Buna karşılık yenilenebilir enerji kaynakları çok daha sürdürülebilir bir enerji çözümü olarak öne çıkıyor. Güneş ışığı, rüzgâr, dalgalar, yağmur gibi karbon nötr kaynaklardan elde edildiği için hem insan sağlığı hem de doğa için çok daha güvenli ve temiz bir alternatif olarak kabul ediliyor. Avantajlarına bakarsak:
- Hava ve su kirliliğini azaltır, toprağı korur.
- Sera gazı salımını azaltır.
- Fazla atık üretmez, sistemsel atıklarsa çok daha düşük maliyetlerle bertaraf edilebilir.
- Çok daha ekonomiktir.
- Enerji konusunda bağımsızlığı getirir.
2030 yol haritamız hazır
Dünyanın pek çok ülkesinde elektrik ve ulaşım gibi hizmetler için de artık yenilebilir enerji kullanılmaya başlandı. Pek çok kurumsal şirket, üretim-tedarik-nakliye zincirlerinde yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ediyor. Dahası toplumsal farkındalık yaratmak adına 15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü, 21 Haziran ise Dünya Güneş Günü olarak kutlanıyor.
Fosil yakıta olan bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerji kullanımının artırılması Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında da yer alıyor. ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’ başlıklı Amaç 7, 2030 yılına kadar herkesin enerjiye erişebilmesi için güneş, rüzgâr ve termal gibi enerji kaynaklarına yatırım yapmayı öngörüyor. Temiz enerji konusunda 2030’a kadar olan yol haritamızı şu hedefler oluşturuyor:
- Herkesin uygun fiyatlı ve güvenilir enerji hizmetlerine erişimini garanti altına almak
- Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak
- Temiz enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmak
- Enerji verimliliğini teşvik etmek
- Özellikle az gelişmiş ülkelerdeki altyapıyı ve teknolojiyi geliştirmek.