Sürdürülebilir Kalkınma Adına Soruyoruz: Nereye Kadar?
Gazeteci Mirgün Cabas moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz ‘Nereye Kadar?’ adlı podcast serisinde; küresel ısınma, iklim krizi, sosyal eşitsizlikler, kaynakların yetersizliği, çölleşme, kuraklık gibi sürdürülebilirlik konularına odaklanıyoruz.
Küresel ısınma, iklim krizi, sosyal eşitsizlikler, kaynakların yetersizliği, çölleşme, kuraklık... Tüm bunlar ve daha fazlası, gezegenimizin uzun zamandır karşı karşıya kaldığı ve her geçen gün kendini daha fazla gösteren sorunlar. Peki bu sorunlara hep birlikte çözüm üretmezsek bizi nasıl bir gelecek bekliyor? Tüm canlıların daha iyi ve yaşanabilir bir geleceğe sahip olması için neye ihtiyacımız var? İşte bu sorulara gazeteci Mirgün Cabas, “Nereye Kadar?” sorusuyla gerçekleştirmeye başladığımız podcast serisiyle karşılık veriyor.
Daha iyi bir gelecek ve daha sürdürülebilir bir dünya için bazı şeylerin değişmesi gerektiğinin bilinciyle, Zorlu Holding olarak Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında başlattığımız farkındalık iletişim kampanyasında sürdürülebilir kalkınma adına “Nereye Kadar?” diye soruyoruz. Bu farkındalıkla gerçekleştirmeye başladığımız “Nereye Kadar” adlı podcast serisinde alanında uzman isimlerle gezegenimizi tehdit eden sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuşuyoruz.
Nereye Kadar? podcast serisinde neler konuşuldu?
9 bölümlük podcast serisinde 5 bölümü geride bıraktık. Şu zamana kadar konuştuğumuz konuları gelin birlikte hatırlayalım:
-
S360 Kurucu Ortağı ve CEO'su Kerem Okumuş ile Sürdürülebilirlik ve Etki
-
Yazar Bekir Ağırdır ve İklim Haber Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru ile İklim Okuryazarlığı
-
Goodtrust.org Kurucu ve Kışkırtıcısı Dr. Uygar Özesmi ve İklim Aktivisti Selin Gören ile Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi
-
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim GörevlisiAkgün İlhan ile Türkiye'nin Su Geleceği ve Kuraklık Riski
-
Hikâye anlatıcı Barış Özcan ile Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Düşündüğümüz Kadar Masum mu?
Önümüzdeki günlerde 4 sorunu daha masaya yatıracağız. Bu sorunlara “dur” demek ve gezegenimizi geri kazanmak için herkese çok fazla sorumluluk düşüyor. Özellikle iş dünyasına…
İşte biz de Zorlu Holding olarak almamız gereken sorumluluklarımızı Akıllı Hayat 2030stratejimizde bir araya getirdik. Sorumlu yatırım holdingi yaklaşımımızla; çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında en yüksek değeri yaratmaya odaklanıyoruz. İnsan odaklı ekosistemlerveyenileyici iş modellerineyatırım yapıyoruz. Daha iyi ve yaşanabilir bir geleceğin anahtarının elimizde olduğunu biliyoruz. Yapmamız gereken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için çaba göstermek.
Akıllı Hayat 2030 Stratejimizde uzun vadeli hedeflerimiz neler?
-
2030’a kadar Kapsam 1-2’de, 2050’ye kadar ise tüm değer zincirinde net sıfır emisyon
-
2030’akadar atıkları yüzde 50 azaltmak ve 2050’ye kadar sıfır atık noktasına ulaşmak
-
2030’a kadar kullanılan suyun yüzde 50’sini, 2050’ye kadar ise tamamını geri kazanmak
-
İşin geleceğine yatırım yapmak, kapsayıcılık ve çeşitlilikte lider olmak. Tüm sektörlerde çalışanların en çok tercih ettiği şirket olmak
-
2030’a kadar yüzde 100 sürdürülebilir bir tedarik zincirine sahip olmak
-
Sosyal yatırımlarda öncü olmak ve her yıl FAVÖK’ün yüzde 1’ini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ayırmak.
Gezegenimizi geri kazanmak için onu tehdit eden sorunların daha çok konuşulması, farkındalığın artması gerektiğinin bilincindeyiz. İşte bu bilinçle Harvard Business Review (HBR) Türkiye’nin 24-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği Sürdürülebilirlik Zirvesi 2022’de Etki Sahnesi’nin sponsorluğunu üstlendik. İş dünyası, akademi ve sivil toplum temsilcileriyle sürdürülebilirlik kavramını bütüncül bir yaklaşımla ele aldık.
6 Haziran Pazartesi günü de Dünya Çevre Günü özelinde yine Harvard Business Review işbirliğiyle düzenleyeceğimiz etkinlikte gezegenimizin karın ağrısını ve bu ağrının dinmesi için yapılabilecekleri konuşacağız.
Siz de gelin, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir bir yaşam için harekete geçelim. Biliyoruz ki #BirlikteysekBirGeleceğimizVar. Tüm bu sorunları daha “Nereye Kadar?” konuşacağız?