İklim, Küresellik, Sürdürülebilirlik: 22 Nisan Dünya Günü ve İklim Zirvesi
Dünya Günü neden kutlanıyor? Anlamı ne?
Küresel ısınma ve çevre kirliliği konularına dikkat çekmeyi amaçlayan 22 Nisan Dünya günü, bu yıl 51. kez kutlanıyor. Dünya Günü ile ilgili merak edilenleri ve bu sene gerçekleşecek Dünya İklim Liderleri Zirvesi hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Dünya Günü nasıl ortaya çıktı?
Dünya Günü, küresel olarak kutlanılmadan önce pek çok aktivist iklim sorunlarına zaten dikkat çekiyordu ancak en büyük tetikleyici olay 28 Ocak 1968’de gerçekleşti. Tam bu tarihte ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Santa Barbara kıyısında yaklaşık 12 milyon litre petrol denize döküldü. Bu çevre felaketinin sonucunda 10 bini aşkın kuş, fok balığı, yunus öldü ve atıklar yaklaşık 300 bin kilometre karelik bir alana yayıldı.
John McConnell, 1969 yılında ABD'nin San Fransisco şehrinde gerçekleşen Ulusal UNESCO Dünya Konferansı'nda Dünya Günü fikrini ortaya attı. Bugünün kutlanmasında temel amaç, yaşamı ve dünyanın güzelliğini kutlamak ve gezegeninin karşı karşıya kaldığı çevresel risklere dikkat çekmekti.
Bu yıl, önemli iklim uyarıları için bir fırsat sunuyor
BM Genel Sekreteri António Guterres Dünya Günü için yaptığı açıklamada, gezegenimizi hem koronavirüsten hem de iklim değişimi tehdidinden korumak için hepimize kararlı eylem çağrısında bulundu: "Dünya Günü'nde hem insanlar hem de gezegen için daha sürdürülebilir bir ekonomiye geçişe ihtiyacımız olduğunu her zamankinden daha fazla hatırlatalım ”cümlelerini sarf etti.
22 Nisan'da, iklimle ilgili birkaç önemli etkinlik gerçekleşecek: Liderlerin İklim Zirvesi ve Race to Zero Finance (Sıfıra Doğru Yarışı Finanse Etmek) etkinliği.
ABD Liderler Zirvesi
ABD Başkanı Biden, 40 dünya liderinin katılımıyla 22-23 Nisan tarihleri arasında sanal bir İklim Zirvesi düzenliyor. Davetliler arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Britanya Başbakanı Boris Johnson gibi isimler de yer alıyor. Zirvenin temel misyonu, dünyanın önde gelen ekonomilerinin, Paris Anlaşması'nda öngörülen, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefine ulaşabilecekleri eylemlerine hız vermek. Zirve kapsamında, büyük ekonomilerin, Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar olarak adlandırılan ulusal çerçevedeki iklim eylem planlarını açıklamaları da isteniyor.
Net sıfır emisyona geçiş için finansman
Ülkelerin 2030'a kadar CO2 emisyonlarını yarıya indirmesi ve 2050'ye kadar da bu oranın sıfıra doğru hareket etmesi, iklim değişikliğinin risklerini azaltılabilmesi için temel şart. Bu gerçekten hareketle sürdürülebilir dönüşümlerin sağlanması gerektiğini vurgulamayı amaçlayan Race to Zero Finance (Sıfıra Doğru Yarışı Finanse Etmek) etkinliğinde, sıfıra doğru gerçekleşen adımların nasıl finanse edileceğine odaklanacak. Katılmak için tıklayın.
Dünya Günü iklim eğitimine de kapı açıyor
En büyük sivil etkinlik olarak kabul edilen 22 Nisan Dünya Günü’nde, çevre yasalarının ve yeniden ağaçlandırma projelerinin kabulü olmak üzere birçok çevresel eylem ve kampanyayı başlatıldı. ABD’deki Liderler Zirvesi’nden sonra, kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (İklim Zirvesi)’nın öncesinde, İklim Okuryazarlığı kampanyası başlatıldı ve hükümetlere bu dersi okul müfredatlarına katmaları konusunda çağrıda bulunuldu. Ayrıca ‘’Dünya Günü’’, ‘’Paris Anlaşması nasıl işler?’’, ‘’Net sıfır emisyon kavramı ne demektir?’’ gibi sorulara daha detaylı ve açıklayıcı cevaplar verileceği bir etkinlik olacağı da belirtildi.
22 Nisan Dünya Günü kutlu olsun!