Dünya Saati 2022: İklim İçin Bir Saatiniz Var mı?
Dünya Saati ne anlama geliyor? Ne yapıyoruz ve neden bu kadar önemli?
Bir saatte neler yapabilirsiniz? İşinizin ne kadarını tamamlar ya da söz gelimi kaç sayfa kitap okursunuz, trafikte ne kadar yol alırsınız? Peki bu bir saati gezegene ayırmaya ne dersiniz? Dünyanın en büyük iklim eylemlerinden biri olan Dünya Saati’nden bahsediyoruz.
Dünya Saati (Earth Hour), 2007’den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü dünyanın bir saatliğine karanlığa bürünmesini hedefleyen global bir eylem. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) girişimiyle başlatılan bu eylem yerel saatle 20.30-21.30 arasında tüm ışıkların kapatılmasına dayanıyor. 190’dan fazla ülkede, milyonlarca insan evlerinin, şirketlerin, kamusal binaların ışıklarını söndürüyor. Bu kadarla da kalmıyor; Eyfel Kulesi, Sydney Opera Binası, Big Ben Saat Kulesi gibi ikonik mekânlar da kararıyor. Eylemin bu seneki tarihi de 26 Mart 2022.
Bu eylem elbette bir saatlik karanlıktan çok daha fazlası. Amaç iklim krizine dikkat çekmek; doğal yaşamı, canlıları ve kaynakları korumak, en önemlisi farkındalık yaratıp harekete teşvik etmek. Bu bakımdan küresel bir dönüşüm çağrısı. Dünya Saati bize geleceğimiz için birlikte harekete geçmenin gerekliliğini hatırlatan bir çağrı.
Sürdürülebilir bir dünya için insanlık olarak hedeflerimiz büyük: Küresel sıcaklık artışını tetikleyen karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmak, 2050’de ise sıfırlamak istiyoruz. Fosil yakıt kullanımına son verip yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi de… Dünya Saati diyor ki, “Işıklarınızı bir saatliğine kapatarak, enerji tüketiminde önemli bir fark yaratabilir ve küresel ısınmanın gezegen üzerindeki etkisini azaltmak için güçlü bir mesaj verebilirsiniz.”
Dünya Saati neden önemli?
İklim krizi artık acil durum halini aldı ve günlük seçimlerimizin çoğu gezegen üzerinde dramatik bir etkiye sahip. Dünya Saati de çevremizde olup bitenin farkında olmak ve değişime doğru adımlar atmakla ilgili. Peki somut etkileri neler?
- Kesinlikle etkileri somut bir şekilde kayda geçiyor. Örneğin 2013 yılındaki eylemde Kanada’nın Toronto kentinde 92 bin eve eşdeğer enerji korunmuş. Tayland’ın başkenti Bangkok’ta da yaklaşık bin ton karbondioksitin atmosfere karışması engellenmiş.
- Enerji tasarrufunun etkilerini görmek dünyayı korumak için alınacak diğer önlemleri de gündeme getiriyor. Ormansızlaşmaya karşı ağaç dikimi, tatlı su kaynaklarının korunması, deniz ve okyanusların temizliği gibi adımlara teşvik ediyor.
- Daha iyi bir gelecek için çaba harcamazsak hayatımızın ileride nasıl olacağını tasavvur etmemize imkân tanıyor.
- Doğayı ve çevreyi korumayı amaçlayan diğer hareketlere ilham kaynağı oluyor.
- İklim krizine dur demek, en olumsuz etkilerini hafifletmek için bir araya gelmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
- Farkındalık yaratıyor. Bireylerin, kurumların ve hatta devletlerin değişim ihtiyacını desteklemek için köklü değişiklikler yapmasına neden oluyor. Küresel fikir alışverişlerinin önünü açıyor.
Peki daha aydınlık bir gelecek, daha yaşanabilir bir dünya için siz de bir saatlik karanlığa var mısınız?