İklim Krizi ‘24 Saat’ Kavramını Değiştirdi: Geceler, Gündüzlerden Daha Hızlı Isınıyor
İklim krizi, dünyanın birçok yerinde gecelerin gündüzlerden daha hızlı ısınmasına yol açıyor. Konuyla ilgili araştırmayı okumak için tıklayın!
Zorlu Holding olarak doğaya verdiğimizden daha fazlasını ondan alarak varlığımızı sürdürmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Karbon ayak izimizi azaltarak daha sürdürülebilir bir yaşama katkıda bulunmak istiyoruz. Sürdürülebilirliğin ne kadar önemli bir amaç olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla da ortaya konuyor. Bunun bir örneği de iklim krizinin gündüzleri ve geceleri nasıl farklı şekilde etkilediğine dair dünya çapında yapılan ilk değerlendirme oldu.
Global Change Biology dergisinde yayımlanan makaleye göre iklim krizi, dünyanın birçok yerinde gecelerin gündüzlerden daha hızlı ısınmasına yol açtı. Bilim insanları bu değerlendirmeyi yapmak için, 2017’ye kadar son 35 yıldaki gündüz ve gece sıcaklıklarındaki artışları karşılaştırdı. Küresel ısınmanın hem gece hem de gündüz arttığı görülürken, neredeyse dünyanın karasal alanlarının yarısından fazlasında gündüz ile gece arasında 0,25 °C sıcaklık artış farkı olduğu ortaya çıktı. Bu fark bazı yerlerde biraz daha fazla kaydedilirken, örneğin ABD’de gece sıcaklıklarının gündüze göre iki kat arttığı tespit edildi.
Bulutların yapısı değişiyor
Araştırmaya konu olan yerlerin üçte ikisinde küresel ısınma sonucu bulut yapısında değişiklikler olduğu görüldü. Bilim insanlarının aktardığına göre, gündüzleri bulut tabakasının arttığı yerlerde, güneş ışınları bu tabakayı geçemiyor; bu da bulutların bir battaniye etkisi yaparak gecelerin daha nemli ve sıcak olmasına yol açıyor. Bunun sonucunda geceler, gündüze göre daha sıcak oluyor. Bulut tabakasının inceldiği yerlerde ise gündüzleri daha fazla güneş ışını almasına neden oluyor ve bu da sıcaklıkları artırıyor.
Bitki ve hayvanlar da tehlikede
Gündüzle gece arasındaki sıcaklıklardaki bu olağandışı değişimlerin dünyanın birçok yerinde yaşayan türlerin değişen iklime uyum yeteneklerinde derin sonuçlar doğuracağını söyleyen araştırmacılar, özellikle geceleri avlanan canlılarda büyük kayıplar yaşanabileceğini dile getirdi.
Aynı zamanda geceleri sıcak olan yerlerde bitki büyümesinin azalacağına da dikkat çekildi. Uzmanlara göre bu durum polen ve nektar üretimini azalttığı gibi bunlara bağımlı olan böcek nüfusunun da açlıktan ölmesine neden oluyor.
Bu tabloyu tersine çevirmek için Zorlu Holding olarak bizim neler yaptığımızı öğrenmek istiyorsanız 2019 Sürdürülebilirlik Raporumuza göz atabilirsiniz.