Savunmasız Ülkeler İklim Felaketlerinin Bedelini Talep Ediyor

Az gelirli ülkeler iklim değişikliğinden nasıl etkileniyor?

Savunmasız Ülkeler İklim Felaketlerinin Bedelini Talep Ediyor

Az gelişmiş ülkeler ve ada devletleri, Birleşmiş Milletler’e sunulan güncel iklim planlarında, sel, fırtınalar, kuraklık gibi doğa olaylarından zararsız kurtulmak için varlıklı ülkelerden daha fazla fon talep ediyor.

31 Aralık 2020’de Birleşmiş Milletler’in son teslim tarihinden önce dosyalanan iklim planlarında, kimi ülkeler şiddetli iklim etkilerinden ötürü yaşadıkları maliyetleri öne çıkardı. Çeşitli emisyon kesintileri ve uyum çabalarının, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmanın ve geçim kaynaklarının yok olmasını önlemek için yeterli olmadığını dile getirdiler.

‘’İklim değişikliğinin neden olduğu etkilerin telafi edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz sorumlu değiliz.’’

Maldivler Çevre Bakanı Hüseyin Rasheed Hassan, Climate Home’a ile yaptığı röportajda, deniz seviyesinin kıyı savunmalarında daha yükseldiği takdirde, deniz seviyesinin altında kalan tüm ada ulusunun kaybedileceğini dile getirdi. Hassan, ‘’İklim değişikliğinin neden olduğu etkilerin telafi edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz sorumlu değiliz. Toplam emisyonlarımız (küresel emisyonların) %0,003’ü’’ açıklamasını yaparak, Moldivler’in 30 yerleşim adasının kıyı korumasını yapmak için tahmini 8,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu da ekledi.

Diğer yoksul ülkeler gibi Nepal de kayıp ve hasara dikkat çekti. Ülke 2025 itibarıyla kayıp ve hasar stratejisi oluşturup bu konuya özel bir fonlama gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Dünyada kişi başına en düşük karbon emisyonu oranına sahip olan Nepal, iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız. Ülkede yer alan Himalaya buzulları, 21. yüzyılın başından bu yana her yıl yaklaşık yarım metre eriyor, seller ve toprak kaymaları yaşanıyor.