22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü
22 Mayıs Biyoçeşitlilik Günü neden kutlanıyor?
Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 22 Mayıs 1992 yılında kabul edilmişti.Doğadaki canlı yaşamının her geçen gün azaldığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 22 Mayıs, Dünya Biyoçeşitlilik Günü olarak kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun kararıyla biyoçeşitliliğin korunması için uluslararası hukuki bir belge olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 27 senedir yürürlülükte. BM tarafından ‘’Doğa için çözümün parçasıyız’’ olarak belirlenen bu yılki sloganla 22 Mayıs’ta, temiz ve sağlıklı bir çevreye ulaşmanın biyolojik çeşitliliğe bağlı olduğu tekrar hatırlatılmak isteniyor.
Biyoçeşitlilik Sözleşmesi
Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen Yeryüzü Zirvesi’nde 168 ülkenin imzasıyla hayata 4 Temmuz 1993’te yürürlüğe girdi. Bugün 196 ülkenin imzası bulunan sözleşmede; özellikle sürdürülebilir kalkınma, hayvan, bitki, mikroorganizma çeşitliliği, gıda, güvenlik, barınma, ilaç, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama hakları da dikkate alınarak daha geniş çaplı bir perspektifle çözüm önerileri sunuluyor. Türkiye ise sözleşmeyi 14 Mayıs 1997’de onaylayarak imzacı devletler arasına katılmıştı.
TEMA Vakfı’ndan Biyolojik Çeşitlilik Projesi
İklim değişikliği, avlanma ve arazi tahribatı gibi sebeplerle her geçen gün azalan biyolojik çeşitliliğe karşı önlem alınmasına vurgu yapan TEMA Vakfı, bu yıl bir projeye imza atıyor. Vakfın Kurucu Onursal Başkanlarından A. Nihat Gökyiğit’in adının verildiği bu proje ile #FarkındaMıyız sorusunu sorularak, biyolojik çeşitlilik sorununun Türkiye’deki farkındalığının artırılması hedefleniyor.
Projeyle ilgili konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Türkiye bir kıta olmamakla birlikte bir kıtada bulunacak sayıda tür çeşitliliğine sahiptir. Tüm Avrupa kıtasında 12 bin 500 farklı tohumlu bitki türü varken, Türkiye’de bu sayı 10 bin 900’dür. Ülkemizde mantarlar ve mikroorganizmalar hariç bilinen 37 binden fazla tür bulunmaktadır. Sahip olduğumuz bitki türlerinin yüzde 38’i, hayvan türlerinin ise yüzde 18’i endemik, yani sadece ülkemizde bulunan türlerdir. Bununla beraber bin 284 bitki türü ile 139 hayvan türünün nesli tehlike altındadır ve bilinen türlerden 11’i tamamen yok olmuştur. Her bir yok oluş doğanın sağlığının bozulmasına sebep olmakta, bu da azalan insan refahı ve sağlığı anlamına gelmektedir. Sağlığımızın ve gıdamızın teminatı olan biyolojik çeşitliliği korumak, gelecek nesillere en önemli miraslarımızdan biri olacaktır. TEMA Vakfı olarak biz de Kurucu Onursal Başkanlarımızdan Sayın A. Nihat Gökyiğit’in biyolojik çeşitlilik konusuna verdiği önem sebebiyle kendisinin adını verdiğimiz yepyeni projemizin çalışmalarına başladığımızı duyurmanın mutluluğu içerisindeyiz. Projemizle ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin tanınması, önemi konusunda farkındalığın artması ve korunmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.” açıklamasını yaptı.
Biyoçeşitlilik konusunda daha fazla bilgi edinmek için daha önce Açık Radyo’nun yayınlamış olduğu Forever Extinct - Ebedi Yokoluş programını buradan; hâlâ devam eden Türlerin Yaşam Hakkı programını buradan; Antroposen Sohbetler programını ise buradan dinleyebilirsiniz.