Çamaşır Makineleriyle Plastik Kirliliğinin Önüne Geçmek

Mikrofiber Parçacıkları Filtreleme Özelliğine Sahip Çamaşır Makinesi Projesi kapsamında neler yapıldı, nasıl sonuçlar elde edildi? Öğrenmek için tıklayın!

Çamaşır Makineleriyle Plastik Kirliliğinin Önüne Geçmek

Çamaşır Makineleriyle Plastik Kirliliğinin Önüne Geçmek

Plastik kirliliği konusunda çalan alarm artık dünyanın her yerinden duyuluyor. Tek kullanımlık ürünler, ambalaj malzemeleri, poşetler, plastik su şişeleri ve daha niceleri… Şu bir gerçek ki artık hayatımızın her noktasında plastikle iç içeyiz. Bu durumun hayatımızı ne şekilde etkilediği konusunda daha fazla bilgi sahibi olmamız gerektiği de aşikâr. Çünkü plastiğin gündelik hayatlarımıza temas ettiği noktalar düşündüğümüzün veya idrak ettiğimizin çok ötesinde. Gözümüzle görebildiğimiz plastik ürünlerin yanında bir de göremediklerimiz var. Şöyle anlatalım: 5 milimetreden küçük plastik parçacıklarına mikroplastik adı veriliyor ve mikroplastiklere kozmetikten tekstile ve hatta balık ağlarına kadar pek çok alanda rastlıyoruz.

Mikroplastik tespit edilen olağandışı alanlar listesinde deniz ve deniz canlıları, temel gıda malzemeleri (havuç, marul, elma) ve anne sütü yer alıyor. Yanlış okumadınız, anne sütü. İtalya'nın Roma kentinde yeni doğum yapmış sağlıklı 34 anneden alınan süt örnekleri üzerinde yapılan araştırmaya göre, örneklerin %75’inde mikroplastiklere rastlandı. Durumun ciddiyetini ortaya koyan bir başka çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından geldi. Yapılan çalışmaya göre, plastik üretiminde kullanılan kimyasal madde Bisfenol A’nın (BPA) bebeklerin kordon kanına bulaştığı tespit edilirken incelenen 104 kordon kanı numunesinin 100’ünde bu madde görüldü. BPA ile anne karnındayken tanışan bebekler, erken doğumdan hormon bozukluğuna kadar birçok sağlık riskiyle de karşı karşıya kalabiliyor.

Plastik kirliliğinin önüne geçmek adına pek çok sektörde ve yine pek çok sektörün alt kategorilerinde çalışmalar yürütülüyor. Vestel’de hayata geçirilen mikrofiber parçacıkları filtreleme özelliğine sahip Aqua Mikrofiber Çamaşır Makinesi Projesi bu noktada altı çizilmesi gereken projeler arasında yer alıyor.

Türkiye’de Satışa Sunulan İlk Aqua Mikrofiber Çamaşır Makinesi

Hollanda merkezli bilimsel bir dergi olan Deniz Kirliliği Bülteni’nde (Marine Pollution Bulletin) yer alan mikroplastik kirliliği hakkındaki araştırma oldukça dikkat çekici. 6 kg çamaşırla yapılan bir yıkama sonunda ortalama 1 gram, yani yaklaşık 700.000 fiber parçacığın doğaya salındığı ve bunun sonucunda mikroplastik kirliliğinin %35 gibi büyük bir bölümünün sadece çamaşır makinesi yıkamalarından kaynaklandığı ortaya çıkarıldı.

Çamaşır makinesi yıkamalarının %35 ile mikroplastik kirliliğinin 1 numaralı sebebi olması gerçeğinden yola çıkılarak Vestel bünyesinde Mikrofiber Parçacıkları Filtreleme Özelliğine Sahip Çamaşır Makinesi Projesi hayata geçirildi.

Gelin projenin detaylarını Vestel Çamaşır Makinesi Fabrikası’ndaki iki isimden; Kıdemli Mekanik Tasarım Mühendisi Ramazan Uğuz ve Çamaşır Makinesi Ar-Ge Kıdemli Laboratuvar Uzmanı Tuva Berat Mutaf’tan dinleyelim: “Yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar bir çamaşır makinesi üreticisi olarak mikrofiber kirliliğinin önlenmesinde ne kadar kritik bir rolümüz ve sorumluluğumuz olduğuyla ilgili farkındalığımızı artırdı. Bu soruna ilişkin bir çözüm geliştirmek üzere ülkemizde satışa sunulan ilk mikrofiber filtreli çamaşır makinesinin geliştirilmesi hedefiyle yola çıktık.

Ar-Ge faaliyetlerimiz kapsamında, farklı disiplinlerde uzmanlaşmış ekiplerle iş birliği içerisinde projemizi yürüttük. Üst yönetimin de desteği ile üniversiteler, uluslararası laboratuvarlar ve konunun uzmanlarıyla iş birliği yaparak kısa sürede yenilikçi çözümler ürettik. Filtrenin kendi bünyemizde üretilmesi için de Grup şirketlerimizden Zorluteks ekibimizle birlikte çalışmalara başladık.

Projemiz kapsamında, çamaşır makinesi kapağına entegre şekilde geliştirdiğimiz filtreleme ünitesi sayesinde, yıkama ve durulama adımlarında kullanılan suyun tahliye edilmeden önce filtreleme ünitesinden geçirilerek fiber parçacıkların doğaya gönderilmesini engelledik. Filtreleme ünitesinin makine içerisindeki konumuna karar verirken yaptığımız prototip çalışmaları ve analizler ışığında karşılaştığımız bütün tasarım zorluklarını aşarak filtreleme ünitesini çamaşır makinesi kapağına entegre etmeyi başardık. Filtrenin çamaşır makinesi kapağına entegre edilmesi; ergonomik tasarımı ve kolay temizlenebilme özelliğiyle birlikte yüksek filtreleme performansı açısından da önemli avantajlar sağlıyor. Ayrıca, geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan filtreleme ünitesinin temizlenerek makinenin kullanım ömrü boyunca tekrar tekrar kullanılabilmesi, atık plastik miktarını azaltarak sürdürülebilir bir yaklaşımı destekliyor.”

50 milyon yarım litrelik plastik pet şişeye denk gelen engelleme

“5'i tescilli olmak üzere 10 adet patent başvurusuna sahip olduğumuz projede, ortaya çıkan parçacıkların doğaya salımını büyük oranda engelliyoruz. Proje sayesinde, 1 yılda ürettiğimiz bütün makinelerde bu teknolojinin kullanılması durumunda yaklaşık 50 milyon yarım litrelik plastik pet şişe ağırlığına denk gelecek kadar mikrofiber parçacığının çevreye yayılımı engelleniyor. Projenin çıktıları, çevresel etkilerin azaltılması ve mikrofiber kirliliğine karşı sürdürülebilir bir çözüm sunma yolunda önemli bir adımı temsil ediyor. Ayrıca Vestel olarak, Avrupa Beyaz Eşya Üreticileri Derneği olan APPLIA’nın öncülük ettiği Mikroplastik Konsorsiyumu’nda yer alarak bu konuda endüstri standardının geliştirilmesi için çalışıyoruz.

Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma konusundaki kararlılığımızı gösteren bu proje, 2023 yılında ‘German Innovation Award’da ‘Excellence in Business to Consumer-Household Appliances’ kategorisinde Special Mention ödülüyle birlikte ‘Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde ‘Sürdürülebilir İnovasyon’ kategorisinde ödül aldı.

Proje ile Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda Yenileyici İş Modelleri stratejimiz bağlamında inovatif, verimli ve çevreye duyarlı ürün ve hizmetler geliştirme hedefimize hizmet ederken, Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları arasında yer alan ‘Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam’, ‘Temiz Su ve Sanitasyon’, ‘Sanayileşme, Yenilikçilik ve Altyapı’, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’, Sorumlu Üretim ve Tüketim’ ve ‘Sudaki Yaşam’ hedeflerine katkı sağlıyoruz.”